latinica  ћирилица
04/03/2024 |  19:00 ⇒ 19:23 | Autor: RTRS

"Div među ribama" pronađen u Јadranu (FOTO)

Četiri primjerka ribe pojas /Regalecus glesne/ pronađene su tokom zime u Јadranskom moru, saopštili su iz hrvatskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo.
More (Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/ilustracija) -
More (Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT/ilustracija)

Riječ je o, kako su naveli, divu među ribama, najdužoj koštunjavoj ribi na svijetu koja može dostići osam metara i više.

- Bez obzira na veličinu, zanimljivost je da su susreti s ovom vrstom ribe izuzetno rijetki. To najbolje odslikava činjenica da je ova riba, prije novijih nalaza, u Јadranu zabilježena samo tri puta, što znači da smo u proteklih nekoliko mjeseci više nego udvostručili broj poznatih nalaza - naveli su iz Instituta.

Iz Instituta ističu da je u cijelom Sredozemlju registrovano tek 60-ak susreta s ovom vrstom ribe i to najviše u njegovom zapadnom dijelu.

- Riba pojas život provodi u vodenom stupcu gdje se hrani planktonskim organizmima, manjim ribama te glavonošcima. Uglavnom to čini pasivno `lebdeći` u okomitom položaju. Zbog takvog načina života ovu ribu je teško uočiti ronjenjem, te nema ribolovnih alata kojima se lako može uloviti - dodaju iz Instituta.

Najčešći susreti sa ovom ribom su zbog toga kada se iz nekog razloga nasuče na obalu, prenose hrvatski mediji.

- Čak tri nedavno pronađene jedinke nađene su na obali, dok je jedna jedinka u stadijumu tranzicijske larve snimljena živa. Sredozemni nalazi, kao i naši jadranski, nisu bile ribe blizu svoje maksimalne dužine - dodali su iz Instituta.