latinica  ћирилица
05/03/2024 |  12:56 ⇒ 18:53 | Autor: RTRS

Poboljšati život slijepih i slabovidih lica u Srpskoj (VIDEO)

Članovi Saveza slijepih i slabovidih Republike Srpske na održanom Forumu iznijeli su prijedloge mjera za podršku i poboljšanje života slijepih i slabovidih lica u Srpskoj.
Sastanak u Banjaluci - Foto: RTRS
Sastanak u BanjaluciFoto: RTRS

Istakli su, da nadležni moraju pokazati više razumijevanja i da iz saveza već godinama traže osnovne mjere podrške kao što su povećana socijalna davanja, lična invalidnina, naknada za pomoć i njegu i pravo na ortopedske dodatke.

Savez slijepih i slabovidih lica okuplja oko 2.000 članova od kojih je 1.200 slijepo, a par stotina je na rubu egzistencije. Realno je da se ovim licima uvećaju prava na ličnu invalidninu i naknadu za pomoć i njegu drugog lica kako bi se dostigao nivo ukupnih primanja na 55 odsto prosječne neto plate, kaže predsjednik Saveza Branko Suzić.

Dodaje da su od igara na sreću dobili samo 10.000 maraka dok su proteklih godina dobijali oko 60.000.

- Prvo pitanje je unapređenje socijalnih davanja za slijepa i slabovida lica, drugo je poboljšanje društvenog položaja i treće je podrška u nabavci i raspodjeli pomagala za slijepe - kaže Suzić.

Slijepi i slabovidi su dio društva i često im je potrebno više nego čovjeku koji vidi. Neophodna su im i određena pomagala kako bi im bila olakšana svakodnevica. Riječ je govornim mjeračima krvnog pritiska, toplomjeru, satovima i drugim pomagalima.

- Apelujem da se pitanje slijepih, nas koji živimo ovdje isto riješi usvajanjem odgovorajućeg seta mjera statusni, kompezacijskih i socijalnih prava i mi ćemo insistirati na tome - dodao je Јovica Mijatović potpredsjednik Saveza slijepih Republike Srpske.

Iz Saveza su poručili i da očekuju da se izmjenom zakona unaprijede i uslovi za profesionalnu rehabilitaciju, da se pored povrata doprinosa osigura i povrat većeg dijela neto plate, proporcionalno stepenu invalidnosti.