latinica  ћирилица
05/03/2024 |  14:14 ⇒ 14:43 | Autor: SRNA

Klokić u Vašingtonu na prijemu povodom projekcije filma "Heroji Halijarda"

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić prisustvovao je u Ambasadi Srbije u Vašingtonu svečanom prijemu povodom današnje projekcije filma "Heroji Halijarda" u američkom Senatu.
Zlatan Klokić u Vašingtonu - Foto: SRNA
Zlatan Klokić u VašingtonuFoto: SRNA

Klokić se zahvalio Ambasadi Srbije i Predstavništvu Republike Srpske u Vašingtonu što su organizovali i podržali prikazivanje filma u američkom Senatu, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju

On je ukazao na značaj filma koji pokazuje da su Srbi i Amerikanci bili na istoj strani istorije, te istakao da Srbija i Republika Srpska moraju uložiti više napora da na to podsjete američki narod i njegove predstavnike.

Klokić je rekao da će Vlada Republike Srpske uvijek podržavati realizaciju ovakvih inicijativa.

- Kada god je moguće, to ćemo uraditi u saradnji sa Srbijom, jer predstavljamo jedan narod nezavisno od toga odakle dolazimo, sa zajedničkim ciljem očuvanja srpskog nacionalnog interesa i srpske kulture - rekao je Klokić.

Iz resornog ministarstva ocjenjuju da je akcija "Halijard" dokaz jedinstvene slobodarske težnje srpskog naroda, ma gdje on živio, te podsjećaju da je u Boljaniću kod Doboja tokom Drugog svjetskog rata za samo desetak dana izgrađen improvizovani aerodrom sa kojeg je spaseno više od 60 savezničkih pilota.

- Od izuzetne važnosti je da uspomenu na ovaj herojski čin čuvamo od zaborava i obilježavamo ga kako i dolikuje velikim djelima, a jedan od načina na koji to radimo je i promovisanjem filma "Heroji Halijarda" svuda u svijetu - navodi se u saopštenju.

Svečanom prijemu prisustvovali su ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, režiser filma Radoš Bajić, predstavnici srpske dijaspore i porodice američkih pilota učesnika misije "Halijard".