latinica  ћирилица
13/03/2024 |  12:55 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

U Višegradu obilježena godišnjica smrti Ive Andrića

Povodom godišnjice smrti našeg jedinog nobelovca, Ive Andrića, profesori i učenici Srednjoškolskog centra iz Višegrada, koji nosi njegovo ime, položili su cvijeće na njegove spomenike kod višegradske ćuprije i u Andrićgradu.
Rodna kuća Ive Andrića - Foto: RTRS
Rodna kuća Ive AndrićaFoto: RTRS

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najpoznatijih pisaca s prostora bivše Јugoslavije, Ivo Andrić, preminuo je prije 49 godina 1975., a iza sebe je ostavio veliki književni opus.

- Ovaj čas posvetili smo sjećanju na našeg velikana i nobelovca Ivu Andrića koji je postao simbol našeg grada i naše škole. Svi učenici znaju datume rođenja i smrti i rado učestvuju u obilježavanju tih datuma - rekla je Dijana Inđić Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti.

Navela je da "kroz književna djela rado učestvuju u analizi i vraćaju se stalno Andriću i njegovim junacima.

- Kroz naš rad upoznati smo sa mnogim djelima Ive Andrića .Čitali smo i ranije "Na Drini ćupriju" , međutim sada ponovo kroz projekat "Naum" oživljavamo likove iz njegovih romana konkretno iz romana "Na Drini ćuprija". Živimo u ovom gradu imamo i tu privilegiju, a i što ćemo uz pomoć profesora sigurno napraviti jedan dobar projekat - kaže Emilija Šupić, učenica.