latinica  ћирилица
13/03/2024 |  13:42 ⇒ 13:43 | Autor: RTRS

Đokić-Nesl: Planovi Srpske u pogledu dekarbonizacije sektora prilično ambiciozni

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa direktoricom Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u BiH Manuelom Nesl o trenutnim i planiranim aktivnostima te nastavku saradnje resornog ministarstva sa ovom finansijskom organizacijom.
Petar Đokić i Manuel Nesl - Foto: Ustupljena fotografija
Petar Đokić i Manuel NeslFoto: Ustupljena fotografija

- Razgovarano je o realizaciji energetskih projekata u oblasti obnovljivih izvora energije, posebno mogućnostima izgradnje solarnih elektrana na zemljištu rudnika i termoelektrana gdje je završena eksploatacija - navodi se u saopštenju ministarstva.

Đokić je predstavio prioritetne aktivnosti koje Vlada i Ministarstvo energetike provode po pitanju energetske tranzicije, povećanja učešća obnovljivih izvora u ukupnoj proizvodnji električne energije i realizacije konkretnih energetskih projekata, istakavši da su planovi Srpske u pogledu dekarbonizacije sektora prilično ambiciozni.

Prema njegovim riječima, sve ključne institucije su maksimalno posvećene ostvarenju tih ciljeva i usvojene su sve politike koje su odraz tih nastojanja, čime je stvorena dobra osnova za ozbiljne, velike investicije koje su u toku te pokazano razumijevanje zahtjeva evropskih politika i obaveza koje proizilaze iz Ugovora o Energetskoj zajednici i međunarodnih sporazuma.

Učesnici sastanka su konstatovali da u tom smislu postoji potreba većeg korištenja raspoloživih finansijskih sredstava za realizaciju strateški važnih projekata, jedan od kojih je i rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove distributivne i prenosne mreže i interkonekcija sa susjednim zemljama, što je preduslov njihove uspješne realizacije i očuvanja stabilnosti elektroenergetskog sistema Srpske.

Đokić se zahvalio za dosadašnju saradnju i podršku EBRD-a te podržao buduće projekte i aktivnosti od zajedničkog interesa.