latinica  ћирилица
13/03/2024 |  15:07 ⇒ 15:18 | Autor: SRNA

Otvorena izložba o rokenrol bendovima

Narodna biblioteka Istočni Stari Grad organizovala je izložbu "Čitaj rokenrol! - Bendovi rođeni iz književnih stranica", koja predstavlja spoj dvije umjetnosti - književnosti i muzike.
Čitaj rokenrol! - Bendovi rođeni iz književnih stranica - Foto: SRNA
Čitaj rokenrol! - Bendovi rođeni iz književnih stranicaFoto: SRNA

Direktor Narodne biblioteke Saša Radović rekao je Srni da su predstavljeni bendovi koji su dobili nazive po književnim djelima, književnim likovima, zanimljivim sintagmama i predmetima.

Radović je naveo da je na izložbi predstavljeno 26 bendova i 25 književnih djela po kojima su bendovi dobili ime, među kojima su "Azra", "Prljavo kazalište", "DŽoj divižn", "Dors" i "Bjesovi".

- Predstavljeni su bendovi koji su poznatiji i uticajniji u svijetu muzike i književnosti. Јedan plakat čini i lista pjesama inspirisanih, takođe, književnim djelima - naglasio je Radović.

Tekstovi o bendovima, dodaje Radović, koncipirani su tako da se posjetiocu ukratko predstavi rad benda, ko je činio postavu, koje su muzičke žanrove njegovali, kakav su uticaj ostavili u muzičkom svijetu, koji im je najpoznatiji i najpopularniji album i kako su dobili imena.

- Književna djela predstavljena su tako da nisu otkriveni cijeli sinopsisi. Većinom su to poznati romani, koji imaju izuzetno važno mjesto u književnoistorijskom kontekstu - ukazao je Radović.

Јedan od autora izložbe Saša Levi rekao je da je izložba poslije premijere u Banjaluci došla u Istočni Stari Grad, te da će poslije biti predstavljena i Novom Sadu.

- Uvijek su se različite umjetnosti spajale i preplitale. Ovom izložbom željeli smo pokazati još jedan takav primjer preplitanja i inspirisanja različitih umjetnosti. Prilikom istraživanja, na naše iznenađenje naišli smo na zaista veliki broj bendova čija su imena inspirisana književnošću - naveo je Levi.

On je dodao da je zbog obima izložbe i kataloga koji je uz nju pripremljen izbor morao biti selektivan.

- U fokusu tekstova o bendovima je njihov naziv, odnosno iz kojeg je književnog djela, odakle ideja za naziv i slično. Navedena je i postava, muzički žanrovi koje su njegovali i uticaj u muzičkom svijetu koji su ostavili. Kada su u pitanju književna djela, najviše pažnje posvećeno je značaju tih djela u književnoistorijskom kontekstu, te životnim temama, koje pokreću i porukama koje nose - pojasnio je Levi.

Glavni cilj izložbe "Čitaj rokenrol! - Bendovi rođeni iz književnih stranica" je popularizacija knjige i čitanja, a samim tim i biblioteke.

Organizatori su ovakvim pristupom željeli na pristupačniji i zanimljiviji način motivisati mlađu populaciju i ljude koji nisu ljubitelji čitanja da se vrate knjizi i biblioteci.

Izložbu je moguće pogledati do srijede, 20. marta, u prostorijama čitaonice.