latinica  ћирилица
13/03/2024 |  16:20 | Autor: RTRS

Nešić primio polaznike Visokih studija bezbjednosti i odbrane iz Srbije

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić obratio se danas polaznicima Visokih studija bezbjednosti i odbrane iz Srbije koji borave u studijskoj posjeti BiH.
Nešić primio polaznike visokih studija bezbjednosti iz Srbije - Foto: Ustupljena fotografija
Nešić primio polaznike visokih studija bezbjednosti iz SrbijeFoto: Ustupljena fotografija

Uz dobrodošlicu u Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara, Nešić je predstavio bezbjednosni sistem u BiH, principe na kojima se temelji bezbjednosna politiku i ključne prioritete.

- Ključni ciljevi Ministarstva bezbjednosti su ispunjavanje uslova na putu ka evropskim integracijama, te jačanje regionalnih odnosa i poboljšanje saradnje i povjerenja sa nižim nivoima vlasti. Možemo se pohvaliti da smo mi lokomotiva evropskih integracija, kada je u pitanju ispunjavanje obaveza i usvajanje zakona, što je prepoznato u izvještajima Evropske komisije i drugih međunarodnih partnera - rekao je Nešić.

Naglasio je da u savremenom svijetu globalne prijetnje ne poznaju granice i da izazovi u okruženju i šire nužno utiču na bezbjednost u BiH, i obratno. To obavezuje sve države da preuzmu odgovornost za očuvanje unutrašnje bezbjednosti ali i doprinesu ukupnoj bezbjednosti u svijetu.

Zbog toga je od posebnog značaja dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa zasnovanih na principima jednakosti i saradnje.

Dodao je da su ključni izazovi za BiH organizovani kriminal, korupcija, ilegalne migracije, terorizam i nasilni ekstremizam, trgovina ljudima te nelegalna trgovina narkoticima.

- Ovo su ujedno i prioriteti u radu Ministarstva bezbjednosti i bezbjednosnih agencija i nastojimo zajedno sa partnerskim organizacijama jačati bezbjednost naših građana, ali i dati doprinos bezbjednosti u svijetu - dodao je Nešić.