latinica  ћирилица
13/03/2024 |  18:49 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Poruka iz Srpske: Obraćanja Bojana Vujića oslikavaju pravu situaciju u BiH (VIDEO)

Јučerašnji govor ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama u Ženevi Bojana Vujića na sjednici Savjeta za ljudska prava o prijetnjama islamskog radikalizma i terorizma po Evropu, a koji imaju korijen u BiH, izazvao je reagovanje Ministarstva inostranih poslova i člana Predsjedništva Željka Komšića.
Bojan Vujić - Foto: Ustupljena fotografija
Bojan VujićFoto: Ustupljena fotografija

Dok iz Ministarstva navode da Vujićev govor ne predstavlja stav BiH, Komšić od ambasadora traži da podnese ostavku ili da bude smijenjen.

Vujić za RTRS kaže da je radio svoj posao i da mu je drago da je pred mnogobrojnim zvaničnicima i ambasadorima mogao da kaže istinu o svemu onome što se događa u BiH.

- Bošnjačka vojska je uključila strane džihadiste u ono što je nazvala Odredom El Mudžahid, koji je postao ozloglašen po terorisanju kako boraca tako i civila, uključujući mnoga odrubljivanja glava. Najveća politička partija u BiH koja predstavlja Bošnjake, SDA, ima svoje korijene u ekstremističkoj ideologiji islamističkih grupa poput Muslimanske braće - izjavio je Vujić.

Izgovorena istina u Ženevi očekivano je zabrinula SDA, ali i predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića koji od ambasadora Vujića traži da podnese ostavku.

Ako to ne učini, najavljuje da će pokrenuti proceduru za njegovu smjenu.

Vujić za RTRS ističe da je njegov posao da govori istinu, što će i nastaviti da radi u Ujedinjenim nacijama.

- Mene samo može smijeniti srpski član Predsjedništva, predsjednik Republike Srpske ili Narodna skupština Republike Srpske. Јa samo radim svoj posao. Radiću pošteno i uvijek govoriti istinu - poručio je Vujić.

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović istakla je da nije primjetila da je bilo ko iz Federacije BiH digao glas kada su MIP i Stalna misija pri UN učestvovali u falsifikovanju dokumenta ili kada se sarajevski ambasadori nezakonito izjašnjavaju u Ujedinjenim nacijmama i drugim organizacijama.

Hajka na ambasadora Vujića nije, poručuje, stvar principa, već želje da se uguši glas onih koji javno govore o džihadističkoj prijetnji u BiH.

-To što je za pojedine u BiH sprega islamskog terorizma i bošnjačke politike neprijatna i nepoželjna tema, to ne znači da će o tome ćutati i kadar iz Republike Srpske. Ako, ipak, bude pokrenuta procedura za Vujićevu smjenu, uvjerena sam da će Narodna skupština Republike Srpske stati u njegovu zaštitu - naglasila je Cvijanović.

Za razliku od Komšića, ambasador Vujić je legitimno izabran, kaže predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić.

Upozorava da ne postoji nijeedna obavještajna agencija u svijetu, koja nema spisak sa bar deset mjesta iz BiH u kojima postoje paradžemati sa pripadnicima Islamske države.

- I to svi znaju, a to zna dobro i Željko Komšić. To znaju svi i u SDA jer su oni stvorili sistem tretiranja Srba i pritisaka na Srbe, tako da otvore prostor da se najnormalnije razvijaju ekstremističke organizacije - rekao je Stevandić.

Komšić je ovim samo potvrdio da je Vujić pogodio metu i rekao istinu o izvoru terorističkih prijetnji u BiH. Njihov san o unitarnoj BiH se ruši, ocijenila je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH Sanja Vulić.

- Komšić, kao i većina bošnjačkih političara, ima samo jednu viziju, a to je untarna BiH koja im se, na njihovu žalost, nikada neće ostvariti. Zato ih je i istina koju je iznio ambasador Vujić ovako pogodila - istakla je Vulićeva.

Zvaničnici iz Srpske jednoglasni - ambasador Bojan Vujić zna šta govori, a njegova obraćanja su argumentovana i oslikavaju pravu situaciju, u zemlji kakva je BiH.