latinica  ћирилица
14/03/2024 |  11:16 | Autor: RTRS

Potpisan Memorandum o saradnji sa agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza

Predstavnici Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije danas su potpisali Memorandum o saradnji u oblasti osiguranja i finansiranja izvoza i sveukupnog privrednog rasta i razvoja na području Srpske i Srbije.
Potpisan Memorandum o saradnji sa agencijom za osiguranje i finansiranje izvoza - Foto: Ustupljena fotografija
Potpisan Memorandum o saradnji sa agencijom za osiguranje i finansiranje izvozaFoto: Ustupljena fotografija

Dokument predviđa međusobnu saradnju s ciljem unapređenja rada i podizanja efikasnosti postojećih aktivnosti i olakšava uvođenje novih finansijskih instrumenata, navedeno je u saopštenju Investiciono-razvojne banke Srpske.

Memorandum su potpisali vršilac dužnosti direktora IRB-a Dražen Vrhovac i direktor Agencije Dejan Vukotić, a dokument predviđena i razmjenu iskustava koja doprinose podsticanju izvoznih aktivnosti i finansiranju privrednog razvoja u cjelini.

Agencija će pružiti stručnu podršku i svojim znanjem, iskustvom i ekspertizom podržati napore IRB-a za uvođenje i uspostavljanje programa kreditnog osiguranja, odnosno osiguranja potraživanja izvozno orijentisanih preduzeća na domaćem i izvoznim tržištima.

Predviđa se i mogućnost razmjene eksperata, kao i organizovanja zajedničkih obuka, a sve s ciljem jačanja kapaciteta za realizaciju razvojno orijentisanih projekata od nacionalnog interesa i značaja.