latinica  ћирилица
14/03/2024 |  13:55 | Autor: RTRS

Usvojen Akcioni plan usklađivanja propisa i drugih opštih akata sa propisima EU za 2024.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju o obezbjeđenju finansijskih sredstava za opremanje objekta za smještaj studenata u Studentskom centru Lukavica.
Održana 61. sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
Održana 61. sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Vlada je zadužila Ministarstvo finansija i Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje da obezbijede finansijska sredstva u iznosu od 1.700.000,00 KM sa PDV-om za realizaciju treće faze projekta – Opremanje objekta za smještaj studenata u Studentskom centru Lukavica.

Vlada Republike Srpske usvojila je Akcioni plan usklađivanja propisa i drugih opštih akata Republike Srpske sa propisima Evropske unije za 2024. godinu.

S ciljem ispunjavanja obaveze usklađivanja zakonodavstva, Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, usvaja godišnje planove usklađivanja republičkih propisa sa propisima Evropske unije.

Ministarstvo je, u saradnji sa republičkim organima uprave, izradilo Prijedlog akcionog plana usklađivanja propisa i drugih opštih akata Republike Srpske sa propisima EU, za 2024. godinu. Ovo je petnaesti po redu godišnji plan usklađivanja.
Akcioni plan za 2024. godinu, sadrži planove usklađivanja propisa i drugih opštih akata sa obavezujućim sekundarnim izvorima prava EU. Usklađivanje zakonodavstva planiralo je 12 ministarstava i dvije republičke uprave.

Normativne aktivnosti koje su predložene akcionim planom, zasnovane su na prioritetima iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, preporukama sa sastanaka pododbora koji djeluju u okviru Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između EU i BiH, preporukama iz Izvještaja o BiH, te preporukama iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i pratećeg Analitičkog izvještaja.

U prilogu akcionog plana dostavljen je i Izvještaj o realizaciji Akcionog plana usklađivanja propisa i drugih opštih akata Republike Srpske sa propisima EU, za 2023. godinu.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta dodijelilo je stipendije perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima, za šta je izdvojeno 131.000,00 KM. Stipendije su dodijeljene za 61 sportistu od čega 43 stipendije perspektivnim sportistima, devet sportistima sa invaliditetom i devet potencijalnim olimpijskim kandidatima. Stipendije za perspektivne sportiste i sportiste sa invaliditetom na godišnjem nivou iznose 2.000,00 KM, a za potencijalne olimpijskih kandidate 3.000,00 KM.

Prvenstveni cilj dodjele stipendija jeste vrednovanje postignutih sportskih rezultata u prethodne dvije godine (pokazatelj kontinuiteta u ostvarivanju sportskih rezultata), kao i način podsticanja za dalje napredovanje i usavršavanje u oblasti sporta. Kada se radi o efektima ovog načina finansiranja sportista, efekti koji proizilaze su nesumnjivo pokazatelji opravdanosti dodjele stipendija, a ogledaju se u nastavku bavljenja sportom, kontinuiranom treniranju i težnji ka ostvarenju još boljih sportskih rezultata.

Vlada Republike Srpske je donijela Zaključak o prihvatanju Godišnjeg izvještaja o sprovođenju Strategije razvoja industrije Republike Srpske u 2023. godini. Ministarstvo privrede i preduzetništva nadležno je da prati realizaciju Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2021 -2027. godina i jednom godišnje obavještava Vladu o ostvarenom napretku. Godišnji izvještaj o sprovođenju Strategije u 2023. godini izrađen je u saradnji sa predstavnicima 22 nadležna ministarstva i institucije Republike Srpske;

U pogledu postignutog napretka u realizaciji strateških ciljeva i prioriteta, u skladu sa postavljenim indikatorima rezultata, vidljivo je da pored brojnih preduzetih mjera institucija Republike Srpske na davanju podrške prerađivačkoj industriji, nisu ostvarene planirane vrijednosti makroekonomskih pokazatelja, što je posljedica djelovanja negativnih globalnih uticaja (inflacija, zatvaranje tržišta i recesija u pojedinim zemljama Evropske unije, žestoka konkurencija na tržištu i dr.)

Kada je u pitanju realizacija Akcionog plana za sprovođenje Strategije data su značajna finansijska sredstva za podršku razvoju i unapređenju konkurentnosti prerađivačke industrije na bespovratnoj i kreditnoj osnovi, od kojih izdvajamo veće:

- Podsticaj za direktna ulaganja privrednih subjekata u iznosu od 13,2 miliona KM,
- Podsticaj za nabavku tehnološke opreme za prehrambenu industriju u iznosu od 9,2 miliona KM,
- Podrška unapređenju privrednih aktivnosti i poboljšanja poslovanja privrednih društava u iznosu od 1,9 miliona KM,
- Podsticaj za povećanje plate radnika u iznosu od oko 16,5 miliona KM,
- Kreditna sredstva Investiciono-razvojne banke u iznosu od oko 12,6 miliona KM,
- Garancije Garantnog fonda u iznosu od oko 10,3 miliona KM.

Takođe, unaprijeđen je normativno – pravni okvir za poboljšanje poslovnog okruženja, privlačenje investicija i unapređenje sistema infrastrukture kvaliteta za potrebe industrije, te su doneseni Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakon o proizvodnji naoružanja i vojne opreme, Zakon o standardizaciji, Zakon o dopunama Zakona o porezu na dohodak, Zakon o dopunama Zakona o doprinosima, Zakon o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, Uredba o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja od posebnog značaja i dr.

Što se tiče planiranih i ostvarenih finansijskih sredstava za sprovođenje Startegije, za potrebe realizacije Strategije utrošeno je ukupno 71.710.741,70 KM ili 66% od ukupno planiranog raspoloživog iznosa finansijskih sredstava koji je iznosio 108.735.000,00 KM.

Preporuke za naredni period su da nadležna ministarstva i institucije nastave realizaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije, a naročito da rade na:

- obezbjeđenju značajnije podrške za podizanje tehnološkog nivoa, razvoj novih proizvoda, inovacije, digitalizaciju, prelazak na zelenu i cirkularnu ekonomiju i unapređenje sistema kvaliteta u industriji;
- rješavanju pitanja odliva visokostručne radne snage u inostranstvo i obezbjeđenju nedostajuće radne snage koju zahtijeva tržište rada;
- obezbijeđenju nedostajućih indikatora rezultata, kako bi se u potpunosti mogao pratiti napredak u realizaciji svih strateških ciljeva i prioriteta.