latinica  ћирилица
14/03/2024 |  16:11 ⇒ 16:39 | Autor: SRNA

Stojičić: Konačna upisna politika krajem marta

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić izjavila je danas da će konačna upisna politika u srednje škole biti donesena do kraja marta.
Željka Stojičić - Foto: Ustupljena fotografija
Željka StojičićFoto: Ustupljena fotografija

- U narednom periodu biće sprovedena dodatna analiza kako bi se provjerila opravdanost školovanja određenih zanimanja za kojima poslovna zajednica ne pokazuje više aktivnu zainteresovanost - rekla je Stojičićeva tokom razgovora sa članovima Tripartitnog savjetodavnog vijeća Republike Srpske.

Ona je pohvalila aktivno učešće članova Tripartitnog savjetodavnog vijeća koji su na današnjem sastanku analizirali stanje na tržištu rada, sposobnosti poslodavaca za prijem novih radnika, kao i potrebe za razvojem srednjoškolskog obrazovanja u narednom periodu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Stojičićeva je istakla da unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i prilagođavanje potrebama tržišta rada zahtijeva i uključivanje poslodavaca u realizaciju praktične nastave u što većoj mjeri jer učenici kod poslodavaca mogu steći praktična znanja i vještine u realnom okruženju.

Na sastanku je razgovarano i o upisnoj politici u srednje škole, potrebama na tržištu rada, kao i potrebi za aktivnijom saradnjom poslovne zajednice sa školama, navedeno je u saopštenju.

Tripartitno savjetodavno vijeće osnovano je na nivou Republike Srpske, kao savjetodavno tijelo koje, između ostalog, obezbjeđuje vezu između srednjeg stručnog obrazovanja, obuke i tržišta rada.

Ovo vijeće čine predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture, Privredne komore, Unije poslodavaca, Zavoda za zapošljavanje, Zanatsko preduzetničke komore, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture, te Saveza opština i gradova Republike Srpske.