latinica  ћирилица
16/03/2024 |  12:17 ⇒ 14:49 | Autor: RTRS

"Srpska ne želi da bude dio kolonije, slobodarski duh Srba nikad neće pristati na to"

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da dok BiH čeka odluku Evropskog savjeta o otvaranju pregovora i evropskoj budućnosti, dio bošnjačkog političkog faktora nastavlja da ovu zemlju gura u ralje kolonijalizma, "predajući njen suverenitet u ruke američkog ambasadora Majkla Marfija i notornog lažova Kristijana Šmita".
Staša Košarac - Foto: Ustupljena fotografija
Staša KošaracFoto: Ustupljena fotografija

Košarac je rekao da podrška bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića ostanku i djelovanju lažnog visokog predstavnika Šmita dijametralno je suprotna mogućnosti da BiH postane moderna, demokratska i funkcionalna evropska zemlja u kojoj odluke donose legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda.

- Neka bošnjački političari konačno odgovore javnosti da li su spremni da se oslobode podaničkog mentaliteta i jednom za svagda raskrste sa politikom srednjeg vijeka u kojoj neimenovani stranac nameće rješenja i sudi svakome ko se ne povinuje njegovim nastranim željama i pukoj sili - naveo je Košarac na Instagramu.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je naglasio da Srpska ne želi da bude dio kolonije i da o njenoj sudbini odlučuju kolonijalni upravnici Marfi i Šmit.

- Slobodarski duh srpskog naroda nikada neće pristati na to! - poručio je Košarac.

Naglasio je da je Srpska partner za unutrašnji dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez uplitanja stranaca.

- Partneri smo za poštovanje ustavnog uređenja i dejtonskih nadležnosti. A to, između ostalog, isključuje soliranje Zlatka Lagumdžije pred UN, odnosno jednostrane aktivnosti bez saglasnosti Predsjedništva BiH - napisao je Košarac.

Ocijenio je da je Konakovićeva podrška Lagumdžiji udruženi antiustavni i antidejtonski poduhvat, kojim dodatno uništavaju mogućnost unutrašnjeg dogovora i šalju vrlo toksične poruke.

- Za Srpsku je to neprihvatljivo! Mi smo partneri za evropsku budućnost u ustavnoj i dejtonskoj BiH. Ako bošnjački političari žele natrag u srednji vijek, srećno im bilo. No, moraju znati da u tome ne mogu da računaju na Srpsku i da nam se putevi tu razilaze - zaključio je Košarac.