latinica  ћирилица
17/03/2024 |  10:15 ⇒ 12:39 | Autor: SRNA

Mazalica: Izbori protiču mirno i uz veliku izlaznost (FOTO)

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, koji u Ruskoj Federaciji boravi kao posmatrač na predsjedničkim izborima, rekao je da izbori u Nižegorodskoj oblasti, gdje je raspoređen, protiču mirno i uz veliku izlaznost.
Srđan Mazalica u Rusiji - Foto: SRNA
Srđan Mazalica u RusijiFoto: SRNA

- Obišli smo više izbornih mjesta u Nižnjem Novgorodu i Arzamasu, ali i u selu Divjejevo, gdje smo obišli i poznati manastir u kojem se čuvaju mošti Svetog Serafima Sarovskog - rekao je Mazalica.

Foto: RTRS

On je naglasio da se izbori u Ruskoj Federaciji sprovode uz znatno korištenje naprednih tehnologija, čak i iznad evropskog prosjeka.

- Povećao se procenat birača koji glasaju putem interneta u odnosu na parlamentarne izbore 2021. godine, a veliki broj biračkih mjesta u većim sredinama sa više birača koristi i skenere. Dakle, nisu pokrili sva biračka mjesta sa skenerima, i oni im služe zapravo da olakšaju proces prebrojavanja - naveo je Mazalica za Srnu.

On je istakao da ruski izborni proces omogućava svim učesnicima, predstavnicima kandidata i političkih partija, te nevladinih organizacija, da permanentno prate izborni proces, čak i uz korištenje pristupa video-nadzora na svakom biračkom mjestu.

- Na izbornim mjestima u manjim gradovima i selima smo sretali i posmatrače u ime različitih stranaka. Imali smo sastanak sa predstavnicima kadidata i svi su zadovoljni izbornim procesom, te nemaju zamjerki - rekao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, postoje određene dileme zašto su diskvalifikovani pojedini kandidati, te je izbor sužen na samo četiri.

- Ruski zakon, pored toga što zadaje strože kriterijume za predsjedničke kandidate u smislu minimalnih godina starosti i minimalnog broja godina provedenih u Rusiji prije kandidature, traži i broj potpisa iz više od 57 od 89 oblasti Ruske Federacije, ali tako da predstavljaju natpolovičnu većinu birača, i to 100.000 za kandidate koje predlažu političke stranke, a 300.000 za nezavisne kandidate. Ovo znači da je nezavisni kandidat Vladimir Putin imao više posla - pojasnio je Mazalica.

Ovakvi kriterijumi, kaže on, osiguravaju da budući predsjednik ima ravnomjernu podršku iz cijele države i može da obezbijedi nacionalno jedinstvo.

- Kritičari sužavanja liste prijavljenih kandidata sa 33 na četiri, trebali bi znati da u SAD u pravilu postoje samo dva kandidata -  istakao je Mazalica.

Prema njegovim riječima, budući da sva četiri kandidata, koji dolaze iz četiri velike i patriotske stranke koje nisu marionete zapadnog uticaja, imaju približne stavove po pitanju sukoba u Ukrajini, ne treba očekivati zaokret ruske politike u tom smislu.

Mazalica je nagasio da je u svakom slučaju, ubjedljiv favorit izbora aktuelni predsjednik Vladimir Putin.

- Izborni proces je fer i transparentan, i omogućava postizanje velikog povjerenja javnosti u izborni proces, a veliki broj posmatrača iz različitih sfera života i različitih zemalja i kontinenata bi trebao obezbijediti uvjerenje širom svijeta, da izabrani predsjednik i ono šta on radi uživa povjerenje ruskog naroda i birača - naveo je Mazalica.

On je rekao da je radi visoke izlaznosti i visokog legitimiteta budućeg izabranog predsjednika, nastavljena praksa iz vremena kovida da izbori traju tri dana.

- Organizuju se čak i nagradne igre u kojima učestvuju oni građani koji izađu na izbore, ali zvanično to organizuju nevladine organizacije, a ne država. Elektronsko glasanje ima svakako za cilj povećanje procenta izašlih birača. Budući da izbori traju tri dana, a broj birača po svakom biračkom mjestu je oko 1.000, nema velikih gužvi, što dodatno motiviše birače da glasaju uz trošenje minimalnog vremena - rekao je Mazalica.

On je naveo i da im je na današem brifingu u glavnom centru za praćenje u Domu narodnog jedinstva u Nižnjem Novgorodu rečeno da je u Nižegorodskoj oblasti do jutros u 10.00 časova glasalo 62 odsto građana, uključujući i elektronsko glasanje /registrovano oko pet odsto birača/, što je nešto niže od ruskog prosjeka.

- Dakle, izlaznost će do kraja dana biti izrazito visoka, moguće čak dvotrećinska - naglasio je Mazalica.

U Rusiji je u petak, 16. marta počelo glasanje za predsjednika koje će trajati danas do 20.00 časova po lokalnom vremenu.

Centralna izborna komisija je registrovala četiri predsjednička kandidata Nikolaj Haritonov /Komunistička partija/, Leonid Slucki /LDPR/, Vladislav Davankov /Novi ljudi/ i Vladimir Putin samostalni kandidat.