latinica  ћирилица
08/05/2024 |  13:42 | Autor: SRNA

Mazalica: Vojska Srpske - jedna od najsvjetlijih stranica srpske istorije

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da Vojska Republike Srpske zauzima jednu od najsvjetlijih stranica srpske istorije.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Mazalica je istakao da, bez obzira na neke taktičke greške i ratne zločine za koje su osuđeni pojedinci, pravedno ili nepravedno, Vojska Srpske za srpski narod ima nekoliko važnih zasluga.

- Kao prvo, zaustavila je još jedan genocid nad srpskim narodom. Istorija nas je naučila da okruženi višestruko brojnijim neprijateljima i okupatorima, nebranjeni i neorganizovani, doživljavamo velike nesreće i stradanja - naglasio je Mazalica za Srnu.

On je naveo da se ovaj scenario početkom 1992. godine počeo ponavljati jer je na nekoliko mjesta došlo do napada na nenaoružane civile, ali i na kolone ЈNA od već tada organizovanih muslimanskih paravojnih formacija.

- ЈNA ponižena napušta BiH i osnivanje Vojske Republike Srpske se nameće, ne samo kao potreba, već krajnja nužda - da ne bi došlo do još jednog zatiranja srpskog naroda sa ove strane Drine. Kao drugo, Vojska Srpske je taktički uspjela da sa manjim brojem pripadnika bude, veći dio Odbrambeno-otadžbinskog rata, nadmoćnija u odnosu i na muslimanske i na hrvatske snage - rekao je Mazalica.

Mazalica je podsjetio da tek ulaskom regularne vojske Hrvatske i NATO-a na stranu protivnika ta nadmoć prestaje i Vojska Srpske doživljava značajnije poraze, a što niko nije mogao spriječiti.

- Neke pobjede Vojske Republike Srpske ispisuju najslavnije stranice srpske istorije i treba ih obilježavati bez ikakvog stida i kompleksa jer one to zaista zaslužuju. I treće, Vojska Republike Srpske je odigrala ključnu ulogu u nastanku Republike Srpske, što je prvi put u istoriji da srpski narod zapadno od Drine dobija svoju administrativnu cjelinu, nazvanu svojim imenom i sa institucijama koje garantuju njegov opstanak - naglasio je Mazalica.

On je istakao da je Republika Srpska trajni zalog koji omogućava da ta vojska, iako ukinuta reformama od prije 20 godina, bude besmrtna - jer postoje oni koje je zadužila da je se sjećaju i da je pominju.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasjedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donijela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.

Kroz Vojsku Republike Srpske je prošlo 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.

Vojno nasljeđe i identitet Vojske Republike Srpske njeguje Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk.

Krsna slava Vojske Republike Srpske je Vidovdan, dok se 12. maj proslavlja kao Dan Vojske Republike Srpske i Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka.