latinica  ћирилица
17/03/2024 |  12:43 ⇒ 14:10 | Autor: SRNA

U Sjevernoj Mitrovici odata počast stradalim Srbima (VIDEO)

U Sjevernoj Mitrovici su, povodom 20 godina od martovskog pogroma u kome je ubijeno dvoje Srba u ovom gradu, u znak sjećanja na stradale položeni vijenci na mjesta gdje su ubijeni Borivoje Spasojević i Јana Tučev, te poručeno da će Srbi ostati na Kosovu i Metohiji i pamtiti sve.
Sjeverna Mitrovica polaganje vijenaca (Foto: kosovo-online.com) -
Sjeverna Mitrovica polaganje vijenaca (Foto: kosovo-online.com)

Vijence su položili predsjednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac, predstavnici Srpske liste Zlatan Elek i Igor Simić, kao i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Igor Popović.

U prisustvu nekoliko desetina građana odata je počast stradalim sugrađanima koji su ubijeni 17. marta 2004. godine, a povodom godišnjice martovskog pogroma služen je parastos pored spomenika "Beli anđeo" koji se nalazi u blizini mosta i na kome su ispisana imena stradalih tokom NATO bombardovanja SR Јugoslavije 1999. godine, prenosi "Kosovo onlaj".

Zaporožac je rekao da je današnji dan tužan za sve građane na Kosovu i da srpski narod pamti sve što se desilo tokom martovskog pogroma, kada je zbog jednog lažnog scenarija 17. marta 2004. godine krenuo progon i pogrom srpskog naroda na cijelom Kosovu i Metohiji.

Tada su, naveo je on, stradale nevine žrtve, protjerano je 4.000 Srba sa svojih ognjišta, uništeno je oko 900 kuća, uništeno i oskrnavljeno 39 crkava i manastira i oko 1.000 srpskih kuća.

- Ono što mi danas, kao i svake godine, hoćemo da poručimo jeste da je srpski narod na ovim prostorima stradao vekovima, bio progonjen i bio žrtva svakoga ko je kroz ovu zemlju prolazio, ali da je uspeo da ostane i opstane. Poručujemo da ćemo ostati i opstati, da ćemo pamtiti sve, a da će naš narod ovde živeti - rekao je Zaporožac.

U martovskom pogromu koji se desio 17. marta 2004. godine prilikom nasilnih pokušaja Albanaca iz Јužne Mitrovice da pređu glavni most na Ibru i obračunaju se sa Srbima stradali su tada 36-godišnja Јana Tučev, koja je ubijena na terasi svog doma i Borivoje Spasojević /63/ koji je ubijen u blizini svog stana. Ubice dvoje Srba nikada nisu otkrivene.

U martovskom pogromu širom Kosova i Metohije stradalo je 19 osoba srpske nacionalnosti.