latinica  ћирилица
17/03/2024 |  13:23 ⇒ 16:38 | Autor: RTRS

U selu Јohovica kod Novog Grada služen pomen stradalim Srbima

U Јohovici kod Novog Grada, danas je ispred spomen-obilježja poginulim borcima služen parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci.
Pomen u Јohovicama kod Novog Grada - Foto: RTRS
Pomen u Јohovicama kod Novog GradaFoto: RTRS

Odata je počast petorici poginulih boraca Vojske Republike Srpske i za 19 boraca koji su život dali u Drugom svjetskom ratu.

- Danas odajemo počast i sjećamo se žrtava naših koji su naši heroji dali za slobodu Republike Srpske i slobodu srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu - rekao je Marinko Gačić predsjednik opštinske Boračke organizacije Novi Grad.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić poručio je da Srbi ne treba da se stide svoje istorije jer su u istorijskim procesima nekada bili i odlučujući faktor.

- Svako onaj ko ponekad i pomisli, ko nije siguran u ono ko smo, šta smo, šta predstavljamo, treba da dođe na jedno od ovakvih mjesta kojih nažalost ima mnogo u Republici Srpskoj. Ovo je vrijeme kada se od žrtve pravi nasilnik, kada se tuđe žrtve relativizuju, kada se naše žrtve minimalizuju, a od onih koji su bili okupatori i koji su nas klali, koji su palili i rušili naša ognjišta, prave se heroji i junaci - poručio je Egić.