latinica  ћирилица
17/03/2024 |  15:32 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Održane Kozarske poklade; U bogatstvu ukusa uživali mnogobrojni posjetioci (FOTO/VIDEO)

Za pravoslavne vjernike sutra počinje Vaskršnji ili Časni post, koji se završava Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 5. maja.
Poklade - Foto: RTRS
PokladeFoto: RTRS

Danas, prije početka Vaskršnjeg posta, na obroncima Kozare održane su Kozarske poklade, koje zajedno pripremaju mještani Verića i Bistrice.

U prisustvu brojnih vjernika, u hramu u Verićima Svetu Liturgiju služio je vladika Sava, vikarni episkop marčanski.

Vrijedne domaćice potrudile su se da trpeza ovogodišnjih poklada bude istovremeno i bogata i tradicionalna. U bogatstvu ukusa uživali su mnogobrojni posjetioci.

Foto: RTRS

- Spremamo domaću hranu. Sve je domaće, vrijedne ruke naših članica svake godine tako rade - kaže Ljiljana Ožegović iz Piskavice.

Srpska pravoslavna crkva oduvijek je u potkozarskim selima okupljala srpski narod, zato su hramovi bili i ostali narodna utočišta, a iznad svega mjesta molitve.

- Da se pomolimo Gospodu, da proslavimo ime Božije i da zaištemo blagoslov Božiji - poručio je episkop marčanski Sava.

Foto: RTRS

Vlado Đajić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a istakao je značaj SPC u očuvanju našeg identiteta, naše nacije, našeg naroda i naših običaja.

- Bez toga ne bi opstali - kazao je on.

Kozarske poklade na simboličan način spajaju dva sela, ali i dva grada, Banjaluku i Prijedor.

- Grad Banjaluka je pokrovitelj ovog događaja, zajedno sa gradom Prijedorom, u ljubavi i slozi radimo to, nekada sa prethodnim gradonačelnikom, danas sa novim. To je dokaz da se mi smjenjujemo, a gradovi naši sarađuju - istakao je grad0načelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Šef kabineta gradonačelnika Prijedora Danijela Dodoš rekla je da kada nešto traje 18 godina to zaista pokazuje kvalitet, prepoznatljivost i jedinstvenost manifestacije.

- Ovo je jedinstveno mjesto, zato što spaja dvije mjesne zajednice: Bistricu i Veriće, kao i dva grada Prijedor i Banjaluku - dodala je ona.

Iako Kozarske poklade traju 18 godina, organizatori ističu da će ovdašnja manifestacija doživjeti svoj vrhunac u godinama koje tek dolaze.