latinica  ћирилица
17/03/2024 |  19:16 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Tatjana Novaković ljubav prema matematici i fizici spojila u jedno (VIDEO)

Svoju ljubav prema matematici i fizici dvadesetogodišnja Bijeljinka Tatjana Novaković spojila je u jedno, odlučivši se za studiranje astronomije i astrofizike na Matematičkom fakultetu u Beogradu.
Tatjana Novaković - Foto: RTRS
Tatjana NovakovićFoto: RTRS

I pored svih desetki u indeksu, aktivna je i u studentskim organizacijama, kao i na naučnim konferencijama.

Istraživati tajne svemira je ono čime želi da se bavi Tatjana Novaković, prva Semberka koja studira astronomiju i astrofiziku. Koliko je ovo zahtjevan fakultet, potvrđuje i činjenica da je na drugoj godini samo šest studenata. Sve izazove za sada uspješno savlađuje što pokazuju sve desetke u indeksu.

- Uživam dok radim zadatke i osjetim satisfakciju kada se riješi neki teži zadatak. Nekad bude teško pored svih ostalih vannastavnih aktivnosti, ali sve se može postići. Sarađujem sa izvrsnim profesorima i čast je što mi predaju takve ličnosti. To su najbolji astronomi koje imamo na našim prostorima - istakla je Tatjana.

Tatjana je aktivna i u studentskim organizacijama, menadžer je za edukaciju u Erazmus studentskoj mreži Beograda, zamjenik sekretara za fiziku Naučnog društva "Vladimir Prelog". Koordinator je međunarodnog matematičkog kampa za srednjoškolce koji će biti održan u Konjicu, od 18. do 27. marta. Predavači su profesori sa Okfsorda, Kembridža i Univerziteta u Čikagu. Uprkos brojnim obavezama, ulaže veliki trud i prezadovoljna je zbog postignutih rezultata. I svakim danom spisak njenih planova i obaveza je sve duži. 

- Јako sam ponosna na to što prikazujem mladima i radim ono što je meni nedostajalo u mom srednjoškolskom obrazovanju. Želim da  nastavim ovim putem - istakla je Tatjana.

Ova mlada Bijeljinka ima mnogo planova, a jedan od njih je i nastavak školovanja u Francuskoj za šta se već dobro pripremila. Na tom putu već je savladala prvu prepreku i naučila francuski jezik.