latinica  ћирилица
18/03/2024 |  12:59 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Radanović: Lomljenje krsta - poruka Srbima da se ne vraćaju

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović pozvao je nadležne organe Tuzlanskog kantona da otkriju počinioce skrnavljenja krsta na molitvištvu u selu Gornja Brijesnica kod Lukavca u FBiH.
Đorđe Radanović - Foto: SRNA
Đorđe RadanovićFoto: SRNA

Radanović je istakao da lomljenje krsta, koji je oštećen drugi put u posljednje tri godine, pokazuje istrajnost tih ljudi da spriječe Srbe da izražavaju svoja vjerska osjećanja.

On je naveo da je ovaj incident prijavljen MUP-u Tuzlanskog kantona, ali da nema saznanja da je neko priveden, niti da su provedene radnje na utvrđivanju počionica krivičnog djela izražavanje vjerske i nacionalne netrpeljivosti, za šta je propisana kazna od jedne do 10 godina zatvora, kao i zbog sprečavanja povratka.

Radanović je podsjetio da je u Gornjoj Brijesnici 1991. godine bilo 110 srpskih domaćinstava i da su sve kuće do temelja srušene i nikada obnovljene.

- Lomljenjem krstova šalje se poruka Srbima da ne treba da dolaze i obilaze svoje kuće i imanja - rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Srni.

Radanović je podsjetio na događaj 14. januara, za Mali Božić, kada su Srbi posjetili groblje u Matićima, dok je nekoliko stotina okupljenih lovaca pokušalo da ih spriječi u toj namjeri, sa obrazloženjem da oni tu love divljač.

On je dodao da su, uprkos zahtjeva upućenog MUP-u da se zabrani ulazak lovaca u privatne posjede bez odobrenja, lovci nastavili da ulaze.

Radanović je podsjetio da je prošle godine u susjednom mjestu Tumare učinjeno više krivičnih dijela protiv života i imovine.

On je pozvao nadležne organe Tuzlanskog kantona da preduzmu sve radnje da se otkriju počinioci, ali je izrazio sumnju da će bilo ko odgovorati za ova krivična djela.

- U opštini Lukavac imamo loša iskustva, jer nikada niko nije procesuiran, niti je šta preduzeto nakon više napada na Srbe i njihovu imovinu. Do sada smo imali negativna iskustva i zbog toga sam skeptičan da će bilo šta biti preduzeto - istakao je Radanović.

Krst na molitvištvu u selu Gornja Brijesnica, koje pripada Lukavcu u FBiH, za vikend je drugi put u posljednje tri godine.