latinica  ћирилица
18/03/2024 |  19:04 ⇒ 22:16 | Autor: RTRS

Napuštanjem sjednice, Klub Bošnjaka blokirao rad Doma naroda (VIDEO)

Napuštanjem sjednice, delegati Kluba Bošnjaka do daljneg su blokirali rad Doma naroda BiH. Razlog: na dnevni red konačno je uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH srpskog delegata iz SDS-a Želimira Neškovića. Njegovo stavljanje na dnevni red Bošnjaci opstruišu još od avgusta. Ustavni sud i odlazak stranih sudija - za Republiku Srpsku su krucijalna pitanja, od kojih se neće pobjeći blokadama i ultimatumima, jedinstveni su srski delegati.
Dom naroda PS BiH - Foto: SRNA
Dom naroda PS BiHFoto: SRNA

Od ocjene da je neustavan i rasprave o pojedinostima i odredbama, a da se nije ni našao na dnevnom redu, preko banalnih razloga poput nečitko napisanog podneska, Neškovićev Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH skoro sedam mjeseci tražio je svoj put do dnevnog reda.

I danas je predsjedavajući Kemal Ademović pokušalo ignorisati poslovnikom utvrđeno pravo delegata da predlaže i Doma da se o tom prijedlogu izjašnjava.

- Trend rada i kršenja poslovnika još od 28. avgusta prošle godine je bio takav da su meni oduzimali pravo. To nije dobra poruka za mene kao delegata srpskog naroda, nije dobra poruka mom narodu - istakao je delegat Kluba Srba u Domu naroda BiH Želimir Nešković.

Pribjegavši navici da ultimatumima i blokadama izbjegavaju teme kada im odgovara „status kvo“, poput dogovora o Ustavnom sudu BiH, bošnjački Klub, u kojem dominira politika SDA, odlučio se za blokadu. Iz odgovora na novinarsko pitanje, šta dalje, cilj je jasan..

- To pitajte one koji su nas doveli u ovu situaciju, one koji su predložili ovaj zakon i one koji su podržali da uđe u dnevni red - dodao je predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda BiH Šefik DŽaferović.

Gurajući teške teme pod tepih, Klub Bošnjaka i DŽaferović, Neškovićev prijedlog zakona o ustavnom sudu održali su u parlamentarnom životu, jer uz predloženu hitnu proceduru teško da bi dobio podršku.

- Ta vrsta majorizacije, koje bošnjaci ne mogu da se odreknu nije dobra za BiH. Nespremnost Bošnjaka da razgovaraju, pogubna je formula za BiH - dodao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Nikola Špirić.

Principjelni, ali samo kada su u pitanju interesi Bošnjaka, poruke su iz srpskog i iz hrvatskog kluba.

- Odlučili su da je ovo način kako da privuku pažnju, da zaustave predstavnike bošnjačkih stranaka, koji su dio većine da rade dobre stvari - istakao je delegat Kluba Srba u Domu naroda BiH Radovan Kovačević.

Predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu naroda BiH Marina Pendeš dodala je da spriječavanje evropskog puta BiH na ovaj način, u najmanju ruku je čudno i nedemokratski i opasno za BiH.

Osim što predviđa odlazak stranih sudija, Zakonom zbog kojeg je Klub bošnjaka blokirao zakonodavnu vlast u BiH predvidio je da šest sudija predlaže Predstavnički dom Federacije, Narodna skupština Republike Srpske troje, i da iz svakog od konstitutivnih naroda može biti izabrano najviše troje sudija.