latinica  ћирилица
19/03/2024 |  10:14 ⇒ 10:22 | Autor: RTRS

Ruslan Pankratov: Zapad nije uspeo da poremeti predsedničke izbore u Rusiji

Zapad je aktivno pokušavao da diskredituje i poremeti glasanje na ruskim predsjedničkim izborima, uključujući i inostranstvo, ali nije uspio. Naši sunarodnici su pokazali savjesnost i nisu podlegli brojnim provokacijama. O tome je u ekskluzivnom intervjuu govorio Ruslan Pankratov, istraživač Baltičkog odjeljenja Instituta zemalja ZND za osnmedia.ru.
Izbori u Rusiji (Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU) -
Izbori u Rusiji (Foto: EPA-EFE/DUMITRU DORU)

- Najsnažnija provokacija na jednom biračkom mjestu u inostranstvu bila je situacija sa bačena dva molotovljeva koktela u dvorište ruske ambasade u Moldaviji. Lokalna policija je u svom izvještaju navela da je nepoznati muškarac oko 11.30 po lokalnom vremenu bacio dva molotovljeva koktela sa zapaljivim materijama preko ograde ruske ambasade u Kišinjevu, gdje se nalazilo biračko mjesto. Usljed napada niko nije povrijeđen. Pokrenut je krivični postupak i istraga je u toku - rekao je Pankratov.

Ruslan Pankratov je skrenuo pažnju na to da su zapadne zemlje zatvaranjem diplomatskih predstavništava Ruske Federacije i protjerivanjem diplomata pokušale da spriječe građane Rusije da glasaju na predsjedničkim izborima.

- U inostranstvu, biračka mjesta su, po pravilu, radila na teritoriji ambasada, konzularnih predstavništava, centara Rosotrudničestva i ruskih vojnih jedinica. Pod kontrolom Zapada vršene su neobuzdane provokacije sa različitim stepenom agresivnosti, koje su bile prikrivene kao spontani skupovi uz pomoć zvučnika i megafona. Protesti pojedinaca izvedeni su u vidu performansa sa plakatima. Oni su bili otvoreno antiruski i krajnje neprijateljski po sadržaju. Pokušavano je i da se blokiraju prilazi biračkim mjestima. Istovremeno, želja da se glasa i pokaže svjestan građanski stav namjerno je predstavljena kao rezultat trovanja "Putinovom propagandom". Bilo je čak i prijetnji miniranjem biračkih mjesta - kaže Pankratov za osnmedia.ru.

On je podsjetio da su najpre predstavnici prozapadne opozicije pozvali ljude da dođu na biračko mjesto u određeno vrijeme i daju svoj glas za bilo kog kandidata osim za aktuelnog predsjednika.

- Morali su da naprave nevažeći glasački listić ili ga samo ponesu sa sobom. Poslije neuspjeha ovih agitacija, prozapadne snage su počele agresivno da ubjeđuju građane da u potpunosti bojkotuju izbore. Akcija je nazvana "Podne protiv Putina". U Letoniji su ukrajinske izbjeglice otvoreno vrijeđale i zastrašivale ljude u redovima uz prećutnu saglasnost i nečinjenje policajaca. U nekim slučajevima, građani Rusije su samostalno blokirali provokatore. Efektivno su djelovale i službe bezbjednosti ruskih diplomatskih misija. Izborni proces nije poremećen. Prema zvaničnim podacima Ministarstva spoljnih poslova Rusije, oko 372.000 ruskih sunarodnika glasalo je u inostranstvu - naveo je Pankratov.