latinica  ћирилица
19/03/2024 |  11:04 ⇒ 12:30 | Autor: SRNA

Vujičić: Bošnjaci da shvate - BiH ne može ka EU bez rješavanja Ustavnog suda

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić izjavio je da BiH nikada neće krenuti ka EU dok se ne riješi pitanje Ustavnog suda BiH i stranih sudija u njemu, te da bošnjački politički predstavnici treba to da shvate i preuzmu odgovornost za svoj posao.
Miroslav Vujičić - Foto: RTRS
Miroslav VujičićFoto: RTRS

Podsjećajući da je Ustavni sud BiH tvorevina koja nije definisana Dejtonskim mirovnim sporazumom, Vujičić je rekao da o ovom sudu najbolje govore da u njemu sjede strane sudije, kao i dvoje sudija koji su bili poslanici SDA.

- BiH nikada neće krenuti ka EU ako se ne riješi pitanje stranih sudija i samog Ustavnog suda, odnosno na drugi način definšu odnosi u tom sudu i prema njemu - istakao je Vujičić.

On je naveo da je stav Republike Srpske prema tom pitanju jasan, kao i stav EU da strane sudije ne mogu biti u Ustavnom sudu BiH i da u takvoj organizaciji BiH nikada neće ući u Uniju.

Osvrćući se na jučerašnji prekid sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jer su bošnjački delegati izašli nezadovoljni uvrštavanjem na dnevni red Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, Vujičić je izrazio žaljenje što na dio bošnjačkih političara utiču Ambasada SAD u BiH, OHR i dijelovi britanske Ambasade.

- Ako se napravi bilo kakav iskorak, odmah djeluje američka Ambasada, zovu bošnjačke političare, vrše pritisak na njih da promijene stav. Bezbroj je takvih slučajeva, od rušenja dogovora u Laktašima, pa nadalje - naveo je Vujičić.

Prema njegovim riječima, bošnjački političari moraju shvatiti da BiH može opstati i funkcionisati isključivo na dogovoru tri naroda, odnosno predstavnika tri naroda u BiH.

- Više su puta stranci, OHR, /Kristijan/ Šmit i američka Ambasada pokazali da su zlonamjerni prema BiH - rekao je Vujičić i izrazio nadu da će bošnjački političari shvatiti da moraju odlučivati bez uticaja stranaca jer je poguban po BiH.

Kad je u pitanju mogućnost da se jučerašnje blokiranje rada i odlučivanja u parlamentu BiH odrazi na stabilnost BiH, Vujičić je izrazio uvjerenje da nema bojazni za to i da ne postoji volja ni želja ni kod koga u BiH za bilo kakvom vrstom sukoba.

- Krize u BiH isključivo izazivaju stranci, koristeći u ovom trenutku dio bošnjačkih političara koji ne preuzimaju odgovornost za svoj posao - rekao je Vujičić za Srnu.

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je juče nakon što su je napustili članovi Kluba bošnjačkih delegata nezadovoljni što je u dnevni red uvršten Prijedlog zakona o Ustavnom sudu na zahtjev srpskog delegata Želimira Neškovića. I Kristijan Šmit se oglasio na "Iksu", rekavši da "ne može prihvatiti nikakve zakonodavne inicijative u tom pravcu".