latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:13 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Dvodnevna edukacija ljekara iz oblasti kardiologije (FOTO/VIDEO)

Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske nastavlja praksu kontinuirane medicinske edukacije i ulaganja u znanje medicinskog kadra. Naredna dva dana ova ustanova organizator je edukacije iz oblasti kardiologije.
UKC Republike Srpske - Foto: RTRS
UKC Republike SrpskeFoto: RTRS

Klinika za kardiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske u naredna dva dana organizuje edukaciju na temu "Kardio-pulmonalni test opterećenja". Ova edukacija je od višestrukog značaja za zdravstveni sistem Srpske.

Dejana Popović iz Kliničkog centra Srbije, jedan od predavača na ovoj edukaciji, navela je da se u UKC-u primjenjuje savremena metoda koja će pomoći u ranoj dijagnostici, izboru terapije i praćenju njenih efekata kod srčanih i pulmoloških bolesnika, naročiti u postkovid eri.

Značaj ove edukacije je u primjeni najsavremenijih dijagnostičkih metoda kod oboljenja srca i pluća.

- Već tri godine ugrađujemo aparate koji pomažu bolji rad srca i pomažu ljudima koji nemaju mogućnost da unaprijede svoj život lijekovima - rekla je Tamara Kovačević Preradović, načelnica Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Ova metoda posebno je značajna kod indikacija za ugradnju aparata za poboljšan rad srca , kao i kod postavljanja indikacija za transplataciju srca.

- Ova oprema koja je stigla u UKC je zaista iskorištena na pravi način. Omogućiće još bolju specifikaciju rizika kod bolesnika kako bi ih liječili, kome dozvoliti maksimalnu fizičku aktivnost, a kome ju ograničiti - istakao je akademik Miodrag Ostojić.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić izjavio je danas da ova ustanova nastavlja sa unapređenjem zdravstvenog sistema i podizanjem kvaliteta usluga na evropski i svjetski nivo.

Edukaciju pohađa 50 mladih doktora, i trajaće dva dana. Tokom edukacije planiran je i praktični rad na pacijentima kod kojih postoji indikacija za navedenu dijagnostiku.