latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:24 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Prijedor: Kampanja MUP-a Srpske - "Poštuj život, ne oružje"

"Poštuj život, ne oružje" naziv je kampanje MUP-a Srpske čiji je cilj upoznavanje građana sa procedurama pronalaska ili posjedovanja nelegalnog oružja. Ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan apelovao je na građane da predaju nelegalno oružje bez odgovornosti jer u suprotnom čine krivično djelo i prijetnju po bezbjednost.
Prijedor - kampanja MUP-a Srpske "Poštuj život, ne oružje" - Foto: SRNA
Prijedor - kampanja MUP-a Srpske "Poštuj život, ne oružje"Foto: SRNA

Na području Policijske uprave Prijedor u prethodnoj i u ovoj godini evidentirano je 38 krivičnih djela u vezi sa nedozvoljenom proizvodnjom i prometom oružja i minsko eksplozivnih sredstava.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan pozvao je danas sve građane koji imaju nelegalno oružje da ga predaju bez bojazni za ikakvu odgovornost, jer je ono prijetnja za sve.

- Najveći broj krivičnih djela u vezi sa oružjem se dešava u našoj blizini - u kućama, stanovima, dvorištima i, nažalost, sa našom djecom, najmlađom populacijom za koju su oružje i minsko-eksplozivno sredstvo igračka kojima oni rado u svojoj igri priđu i onda imamo tragične posljedice - izjavio je Karan.

On je dodao da je svako nelegalno oružje, poput različitih vrsta oružja i ubojitih sredstava koja su, vjerovatno, ostala iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, sada postalo prijetnja.

- Svako onaj ko misli da se riješio neke bombe tako što ju je bacio u rijeku ili šumu, zapravo je direktno ugrozio možda nekog iz svoje porodice, šetača, izletnika. Stoga molimo sve građane koji imaju nelegalno oružje, ono oružje koje se ne može nabaviti po zakonu, da ga predaju bez bojazni za ikakvu odgovornost - poručio je Karan.

Dragan Milojica, načelnik PU Prijedor, apelovao je na građane koji imaju zaostalo naoružanje da se obrate Policijskoj upravi Prijedor koje će takvo naoružanje na bezbjedan način ukloniti iz njihovih domova.

Od septenbra prošle godine građani su predali oko 800 komada naoružanja različite vrste i tri hiljade komada municije.

Najveći broj krivičnih djela izvršena su u vezi sa oružjem ili minsko eksplozivnim sredstvima.

Kako bi kampanja bila efikasna, ona se provodi se u cijeloj BiH u okviru Razvojnog programa Ujedinjenim nacijama u saradnji sa Agencijom za provođenje zakona u BiH.