latinica  ћирилица
19/03/2024 |  14:44 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Mazalica: Od značaja bratske i zajedničke poruke Dodika i Vučića

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica poručio je da su bratske i zajedničke poruke predsjednika Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića o jedinstvu srpskog naroda od izuzetnog značaja u ovom trenutku kada su i Republika Srpska i Srbija izložene stalnim pritiscima.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

Komentarišući najavu velikog Vaskršnjeg sabora Republike Srpske i Srbije, Mazalica je rekao Srni da je to jasna poruka svima da su Srbi iz Srpske i Srbije jedan narod.

- Očigledno je riječ o odluci koja je donesena nakon izjava, prije svega Vučića, da postoje veliki pritisci na Srbiju i Republiku Srpsku, pretpostavljam od političkog Zapada i da postoje tamni oblaci nad srpskim narodom i da situacija nije povoljna - rekao je Mazalica.

On je dodao da Vučić jasno poručuje da je za njega Republika Srpska prvi spoljnopolitički prioritet i da interese Srpske posmatra kao interese Srbije, kao i da je za Republiku Srpsku pitanje Kosova i Metohije jednako važno kao i interesi koji se odnose na njen položaj u BiH.

- Različiti vidovi saradnje postoje u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama i neki od tih pitanja su istaknuta kao prioritet, a tiču se kulture, identiteta, ekonomske saradnje. Smatram da treba da se krećemo u okviru onoga što smo dobili Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom u smislu specijalnih i paralelnih veza Srpske i Srbije - istakao je Mazalica.

On je naglasio da saradnju treba unapređivati, te napomenuo da su već u javnosti kao veoma uspješne prepoznate određene zajedničke aktivnosti Srpske i Srbije.

- Ovo je dobar potez i vidim ga kao jednu konstantnu poruku koju šalje Srbija - da stoji iza Republike Srpske i da ne želi da interese Srpske stavlja u drugi plan, niti sa njima trguje radi sopstvenih interesa - zaključio je Mazalica.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na jučerašnjem sastanku, kojem je prisustvovao i Njegova svetost patrijarh Porfirije, usvojili su zaključak da se 5. i 6. maja u Beogradu i drugim dijelovima Srbije održi veliki Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske.

Najavljeno je da će na Saboru biti donesene važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao i zajedničke kulturne baštine.

Vlade Srbije i Srpske pripremiće deklaraciju i moguće druge opštepravne akte, koje će u istom tekstu podnijeti na usvajanje narodnim skupštinama.