latinica  ћирилица
19/03/2024 |  17:37 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Košarac: Nije dovoljno otvaranje, BiH treba datum početka pregovora (VIDEO)

Bazičan stav SNSD-a i struktura oko ove stranke bio je da se u paketu rješava 14 ključnih prioriteta i to je moglo biti urađeno ranije da su partneri iz FBiH prihvatili ovu inicijativu, rekao je govoreći o evropskom putu BiH zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac) -
Staša Košarac (foto: instagram.com/stasa.kosarac)

- Određena struktura iz FBiH, koja ima zadatu agendu od Marfija, pokušala je 14 ključnih prioriteta koristiti kao švedski sto, što je i usporilo evropski proces - smatra Košarac.

Sa druge strane, dodaje Košarac, cijenimo da je BiH mogla dobiti status otvorenog pregovora sa EU i u decembru kada su dobile Moldavija i Ukrajina.

- Evropskoj komisiji je bilo vidljivo da se u BiH u duhu sporazuma i dogovora dva entiteta i predstavnika tri konstitutivna naroda došlo do rješenja, zbog čega je i predloženo da se donese odluka o otvaranju pregovora sa BiH, dodajući da to nije dovoljno, jer BiH treba tačan datum početka pregovora - smatra Košarac.

Istakao je da ne zna kakvu će odluku donijeti Evropski savjet.

- Ali, ono što je činjenica je da smo imali konstruktivnu ulogu, bez obzira što nije prihvaćena naša inicijativa da 14 ključnih prioriteta u paketu rješavamo, išli smo pitanje po pitanje - naglasio je Košarac.

Košarac je podsjetio i na, kako je rekao, fundamentalne stavove iz Republike Srpske, a koji se odnose na donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH i prestanku važenja mandata stranim sudijama, o čemu će partneri u vlasti razgovarati u aprilu.

- I tada ćemo se pogledati u oči. Neće stati politički život i usaglašavanje političkih pitanja sa 21. martom. Poslije 21. marta dolazi april, kada treba da pričamo o Ustavnom sudu - istakao je Košarac.

On je ponovio da je to ključno pitanje za Republiku Srpsku i zbog toga što određene političke strukture iz dijela FBiH uzurpiraju Ustavni sud u borbi protiv interesa Republike Srpske.

- Doći će to na red, neka ne misle da smo to zaboravili, to je aktuelno pitanje u kojem ćemo tražiti stav partnera, bez obzira što ga već nagovještavamo, ali će se to pitanje morati staviti na dnevni red i riješiti ga - zaključio je Košarac.