latinica  ћирилица
19/03/2024 |  20:09 | Autor: RTRS

Dodik: Nakon odluke o pregovorima na dnevni red dolazi 14 prioriteta (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Srpske očekuje da će Evropski savjet donijeti uopštenu odluku o pregovorima, načelnu koja ništa neće značiti, ali je nakon toga najavio da će na dnevni red doći svih 14 prioriteta, a to znači odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Koliko vidim, donijeće neku odluku opštu, načelnu, koja ništa neće značiti. Nakon toga mi ćemo opet morati da se borimo za datum i stalno je to jedna klackalica - kaže Dodik.

Ističe da će poslije te odluke Evropskog savjeta sljedećeg dana sve biti isto.

- Samo što ćemo mi na dnevni red staviti svih 14 prioriteta, a to znači odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i zatvaranje OHR-a. To će biti prvo, a kada to završimo možemo da pričamo o datumima, o svim drugim zakonima. Ako ne bude toga, onda će na tome stajati, a ne na podvalama, kao što se to danas pokušava, poput one da se sada usvoji zakon o sudu, ali da se ne određuje mjesto i da se to odredi za godinu dana - istakao je Dodik.

Kaže to je prijedlog koji sada imamo.

- Ma nemojte. Sve što je Republici Srpskoj važno to odlazi, a ovo jednog dana čekamo možda nekog drugog da to završi. A zašto to može da bude u Sarajevu? Oni pokušavaju sad na jedan ružan način da naprave neki animozitet između Istočnog Sarajeva i Banjaluke. Ljudi u Istočnom Sarajevu i te kako razumiju o čemu se radi. Ako apelaciono odjeljenje bude u Istočnom Sarajevo, to je isto kao da je u Sarajevu - kaže Dodik.

Smatra da uticaj stranih ambasada, vršenje pritisaka i činjenica da sudije ne bi morale ni da prenoće u Istočnom Sarajevu, nego bi dolazile iz Sarajeva na suđenje, govori o tome da bi to bio njihov sud, a ne sud Istočnog Sarajeva.

- A mi hoćemo da to bude bosansko-hercegovački sud. Ako hoćete to stavite ga u Banjaluku. Ako kažete da ne može Banjaluka, šta može? Može li Gradiška, Prijedor, Novi Grad? Kažite nam šta može, a ne samo da kažete da ne može. O pitanju sjedišta apelacionog suda neće odlučivati za godinu dana, nego odmah ili se neće odlučivati - poručio je Dodik.

Oni, dodaje Dodik, dopisuju u nadležnostima da bi taj sud BiH, što do sada nije radio, mogao da presuđuje u imovinskim odnosima između entiteta i nivoa BiH.

- Pa to znači da će nam uzeti svu imovinu. Nismo ni mi tolike budale da ništa ne znamo. Naravno da ta odredba ne može. I to nigdje ne piše u nekom zakonu ili standardu iz Evrope ili svijeta. To je jedna potpuna politička otimačina - rekao je Dodik.

Možete da odlučujete, kaže Dodik, samo i isključivo po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH.

- Ova trojka koja je bila u Laktašima, oni su formulisali tu priču i definisali da je normalno da se odlučuje po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH. Sada se, naravno, od toga ograđuju, ali to je odlična formulacija koju su oni predložili nama u Laktašima i na tome ćemo istrajati.Samo zakoni koje donese Parlamentarna skupština BiH, mogu da bude predmet suda BiH i ništa više - poručio je Dodik.