latinica  ћирилица
21/03/2024 |  08:46 ⇒ 09:21 | Autor: RTRS

Berić: Kockanje kao fenomen zavisnosti (VIDEO)

U Banjaluci je prije nekoliko dana počelo potpisivanje peticije za izmjenu Zakona o igrama na sreću, kako bi se zabranio rad kladionicama i kockarnicama u krugu 500 metara od obrazovnih ustanova. Da li zakonska regulativa koja će kladionicu fizički udaljiti od škole može mlade da zaštiti od kockanja?
Јadranka Berić - Foto: RTRS
Јadranka BerićFoto: RTRS

- Situacija u društvu i ekonomske prilike, ekonomski faktori, koliko je društvo bogato, odnosno siromašno, kolika je potreba za novcem. Sve su to razlozi zašto se pojedinac odlučuje kockati - navela je sociolog Јadranka Berić.

Ona je istakla da je u Srpskoj postoji mišljenje da je društvo jako siromašno te da tako počinju problemi koje pojedinac pokušava riješiti kockanjem.

- Ljudi nisu svjesni opasnosti koje dolaze iz kockarnica. Opasnost od zavisnosti je veliki. Granica između zavisnosti i zabave je veoma mala, "zamagljena" - upozorila je Berićeva, gostujući u našem Јutarnjem programu.

Podsjećamo, potpisivanje peticije za zabranu rada kockarnica i kladionica u blizini škola počelo prije dva dana u Banjaluci. Svi zainteresovani peticiju će moći potpisati na Trgu Krajine sve do 25. marta od 10.00 do 20.00 časova.

Namjera je da se kockarnice odmaknu od škola kako bi se zaštitila djeca od ovog vida socijalne patologije, koji je sve češće djeci na dohvat ruke.