latinica  ћирилица
21/03/2024 |  18:35 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

Srpska neće žrtvovati svoj identitet i tradiciju (VIDEO)

Republika Srpska pozdraviće svaku pozitivnu odluku iz Brisela koja se odnosi na evropski put BiH. Činjenica da je entuzijazam splasnuo zbog dvostrukih aršina Zapada. Za predsjednika Milorada Dodika važno je da Republika Srpska na putu ka Evropi ne žrtvuje svoj identitet i tradiciju. Iz Srpske i danas poruka, brz datum početka pregovora, brz je izlaz iz krize. Svako odugovlačenje je zamka, mreža koju pletu nelegitimni međunarodni predstavnici.
Republika Srpska - Foto: RTRS
Republika SrpskaFoto: RTRS

Nema promjene u stavovima predsjednika Srpske. Može evropski put BiH, ali je entuzijazma manje.

Krive su za to dijelom i kontradiktorne poruke Evrope. U svakom slučaju, ako evropski put omogućava očuvanje naše kulture, nezavisnosti i tradicije, vrijedi ga slijediti, izričit je Dodik.

Ipak, upozorava, Evopska unija pokazuje nedosljednosti, posebno kada je riječ o vladavini prava i intervencijama koje podržavaju strane sile, što dovodi do percepcije Republike Srpske kao remetilačkog faktora.

- Evropa se takođe i bori sa unutrašnjim problemima što ostavlja kontinent pod uticajem Sjedinjenih Američkih Država. Predsjedništvo DŽoa Bajdena, suočeno s vlastitim izazovima, reflektuje ovu situaciju gdje Evropa indirektno ostaje pod vodstvom lidera koji možda nisu dorasli zadatku. Odlučni smo da ne izgubimo Republiku Srpsku i da se, ako bude potrebno, odupremo nametnutim uslovima na "evropskom putu". Ako evropski put omogućava očuvanje naše kulture, nezavisnosti i tradicije, vrijedi ga slijediti - jasan je Dodik.

Ako BiH uskoro dobije datum, to znači da u BiH više nema mjesta stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH, a ni OHR-u.

Pregovori bez datuma su zamka, upozorava predsjednik Parlamenta Srpske Nenad Stevandić. I to kaže opasna, jer ostavlja vakum strancima da se miješaju u unutrašnja pitanja.

- Ukoliko im ostavimo taj vakum, a poznato mi je da mnoge zemlje lobiraju za taj vakum, počele bi razne međonarodne rezolucije koje će osuđivati Dodika na ovaj ili onaj način, onda će se nastaviti politička kriza. Brzi datum je brzi izlazak iz krize i potpuno raskrštavanje sa stranim uticajem u BiH, preuzimanjem domaćih snaga - rekao je Stevandić.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović uvjerava da bi u Briselu na Evropskom savjetu glasao za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Evropskoj uniji. Milanović je skeptičan, kaže da će pregovori, nažalost, Srba, Hrvata i Bošnjaka u BiH, trajati predugo.

- Ti pregovori o pristupanju BiH Evropskoj uniji trajaće dugo, 500 godina i duže nego što su bili pod Turcima - uvjeren je Milanović.

On ističe i da bi hrvatski premijer u Briselu, trebalo da traži vraćanje otetog prava Hrvatima u BiH - da biraju svog člana Predsjedništva.

To bi trebalo da riješe izmjene Izbornog zakona, kao jednom od zakona koji su Bosni i Hercegovini potrebni na evropskom putu.

A potreban je i onaj koji je ključan za Republiku Srpsku - zakon o Ustavnom sudu BiH i odlasku stranih sudija.

April se bliži, da li će "trojka" prednost dati domaćem dijalogu ili i dalje stranom miješanju?