latinica  ћирилица
22/03/2024 |  13:46 ⇒ 14:59 | Autor: RTRS

Trivićeva predala krivičnu prijavu protiv ministarke finansija Srpske

Predsjednica Narodnog fronta, Јelena Trivić predala je krivičnu prijavu protiv ministarke finansija u Vladi Republike Srpske, zbog kako navodi "zloupotrebe službenog položaja, čime je omogućeno protivpravno pribavljanje imovinske koristi firmi "Prointer" nastalo izmjenom Pravilnika o tehničkim karakteristikama računarskog sistema za nadzor priređivanja igara na sreću".
Јelena Trivić - Foto: RTRS
Јelena TrivićFoto: RTRS

- Ovom izmjenom je naknada za nadzor po terminalu podignuta sa sadašnjih 40 KM na 50 KM po terminalu što je rast od 25 odsto. Prema zvaničnim podacima Republičke uprave za igre na sreću, ovakvih aparata ima oko 12.000 (terminala i automata). To znači da će građani Srpske ovu uslugu "Prointeru" umjesto sadašnjih 480.000 KM, mjesečno plaćati 600.000 KM, što na godišnjem nivou iznosi dodatnih 1,44 miliona koje će građani morati platiti "Prointeru" - izjavila je Јelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta. 

Ona kaže da je ova izmjena pravdana činjenicom da je ugovorom koji je potpisan između Ministarstva finansija i kompanije "Prointer" regulisano da se u slučaju vanrednih okolnosti koje ometaju izvršenje ugovornih obaveza može tražiti izmjena, pa je zahtjev za izmjenu Pravilnika u suprotnosti sa ranije potpisanim ugovorom.

- Naime, u osnovnom ugovoru koji je zamijenjen izmjenjenim Pravilnikom od 8. marta 2024. godine nije predviđeno da se navedene cijene koje pruža kompanija "Prointer" mogu povećati iz razloga inflacije, jer inflacija nije vanredna okolnost koja bi ometala izvršavanje ugovornih obaveza - navodi Trivićeva.