latinica  ћирилица
23/03/2024 |  17:04 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Derventa: Baka Јelka zakoračila u stotu godinu života (VIDEO)

Najstarija korisnica Gerontološkog centra u Derventi, baka Јelka Pavičić proslavila je rođendan i zakoračila u stotu. Јoš uvijek je sabranih misli i zdravog duha.
Baka Јelka slavi 99. rođendan - Foto: RTRS
Baka Јelka slavi 99. rođendanFoto: RTRS

I sa punih 99, baka Јelka dočekala goste za rođendan. Torta, pokloni, cvijeće i naravno svjećice.

Poželjeli su joj više zdravlja, a baka da ju posjećuju i obilaze kao i do sada.

-Volim ja i društvo, volim i sve, volim pričati i kad mi neko priča - kaže baka Јelka.

Život je nije mazio, ali je sve prepreke savladala. Nema recept za dug život, kaže tako se htjelo.

- Sve je uvijek bilo lijepo, rad ishrana drži. Što god radiš vidi se, znaš da ćeš u kuću unijeti da imaš svega - naglašava Јelka.

Rodila je dvoje djece,a doživjela je i čukununuče.

- Baka je bila heroj. U svoje vrijeme vrijedna, radna, sa 39 godina ostala udovica, brinula se za djelu sa penzijom koja nije bila penzija već nekakva poštarina samo. Tako nas je i školovala - priča sin bake Јelke, Bogdan Pavičić.

Bila je uzorna domaćica, bavila se poljoprivredom, radila i najteže poslove. U Domu je dvije godine, ali još može sve sama. Među 90 korisnika, njih šestoro ima više od 90 godina, a Јelka je najstarija.

- Nastojimo da oni ne zaborave da svaka godina je nešto bitno, da treba da se cijeni i slavi to što smo došli u te godine - naglašava Irena Teofilović, psiholog u Gerontološkom centru u Derventi.

Uz malo slavlje bila je to prilika da se Јelka vidi sa rodbinom, a mi smo joj poželjeli da se na istom mjestu vidimo i za stoti rođendan.