latinica  ћирилица
24/03/2024 |  14:21 | Autor: SRNA

Brnabić: NATO agresija na SRЈ - opasan presedan i primjer kršenja međunarodnog prava

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je protivpravna agresija NATO-a na Saveznu Republiku Јugoslaviju rezultirala naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine 2008. godine, te da su akcije koje je NATO preduzeo protiv SRЈ stvorile opasan presedan koji i dalje ugrožava poredak uspostavljen Poveljom UN.
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr) -
Ana Brnabić (foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr)

Ona je ukazala na to da NATO agresija na SRЈ, koja je počela na današnji dan prije 25 godina, predstavlja oštar primjer direktnog kršenja fundamentalnih principa i pravila međunarodnog prava, uključujući Povelju UN i sve druge norme koje zabranjuju upotrebu sile.

- Ovaj čin agresije na jednu suverenu zemlju koja nije kročila nogom na teritoriju druge zemlje, priznat čak i od NATO-a i njegovih članica kao nezakonit po međunarodnom pravu, ali paradoksalno smatran legitimnim, bio je jedan od najkritičnijih trenutaka u novijoj istoriji gde su se otvoreno kršile utvrđene norme međunarodnog prava - rekla je Brnabićeva na debati Skupštine Interparlamentarne unije u Ženevi.

Ona je ukazala na to da je samovoljna upotreba oružane sile nedvosmisleno zabranjena bez izričitog odobrenja Savjeta bezbjednosti UN, osim pod strogo definisanim uslovima samoodbrane, što nije bio slučaj.

- Na prelazu vijekova, protivpravna agresija NATO-a koja je nanela ogromnu patnju i razaranja moje zemlje, rezultirala je naknadnim jednostranim proglašenjem nezavisnosti Prištine 2008. predstavljajući tako dalje kršenje međunarodnih normi, Povelje UN i Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN. Važno je naglasiti da ovi događaji predstavljaju otvaranje Pandorine kutije, oslobađajući dalekosežne posljedice koje su se osjećale daleko izvan naših granica u godinama i decenijama koje će uslijediti - navela je Brnabićeva.

Ona je istakla da se posljedice tih katastrofalnih događaja i danas osjećaju u Evropi i šire.

- Svi širom svijeta, bez obzira na njihovu veličinu i moć, moraju da čvrsto podržavaju principe međunarodnog prava, poštujući pod bilo kojim okolnostima suverenitet i teritorijalni integritet međunarodno priznatih zemlja, članica UN, kao osnovni princip međunarodnog prava, negovanja dijaloga i saradnje koja je jedini put ka održivom miru i stabilnosti - rekla Brnabićeva.

Ona je ukazala na to da Srbi na Kosovu i Metohiji danas žive u teškim uslovima, kao i da je prošle godine 13 odsto Srba bilo prinuđeno da se iseli sa Kosmeta.

Brnabićeva je na početku obraćanja rekla da čvrsto vjeruje da su jednakost svih zemalja, međusobno poštovanje i slobodna razmjena mišljenja apsolutni temelj međunarodnih odnosa.

- Čini mi se da mir u svijetu nikada u proteklih 80 godina nije bio krhkiji nego danas. Zato treba da zapamtimo – mir zavisi od poštovanja međunarodnog prava - poručila je Brnabićeva.

Tema 148. Skupštine Interparlamentarne unije u Ženevi je "Parlamentarna demokratija: izgradnja mostova za mir i razumijevanje".