latinica  ћирилица
08/05/2024 |  08:51 ⇒ 10:50 | Autor: RTRS

Anđelković: ZSO ne može da bude kompenzacija za priznanje lažne države (VIDEO)

Zajednica srpskih opština ne može da bude kompenzacija za priznanje lažne države Kosovo, rekao je politički analitičar Dragomir Anđelković, gostujući u našem Јutarnjem programu.
Dragomir Anđelković - Foto: RTRS
Dragomir AnđelkovićFoto: RTRS

- Odlaganje u članstvo Savjeta Evrope ne treba posebno da nas raduje, jer tu se ne radi o suštinskom odustajanju od tog zahtjeva, već samo o prestrojavanju kako da što lakše dođu do tog cilja. Srbija ne treba da radi neki "truli" kompromis - naglašava Anđelković.

Prema njegovim riječima odlaganje ništa ne riješava.

- To što će zapadne sile odgoditi cijelu priču za godinu dana, ne znači mnogo, ali Srbiju uvlači u igru "šargarepe i štapa". Beograd bi trebao da se ugleda u Banjaluku, da zauzme jasan stav po pitanju nacionalnih interesa i da od toga ne odstupa, po cijenu bilo čega - istakao je Anđelković.

On naglašava da Srbija u  Savjetu Evrope ne možemo očekivati veliku pomoć, jer tu su dominantne zapadne zemlje.

- Međutim, možemo očekivati veliku podršku Rusije i Kine, to vidimo po pitanju rezolucije o Srebrenici, podržavanju Dejtonskog sporazuma, ali i svih pitanja oko Kosova - poručio je Anđelković.

Generalna skupština UN ima moralnu obavezu, ali ne donosi obavezujuće rezolucije, kakve ima Savjet bezbjednosti, tvrdi Anđelković. 

- Rezolucija i popravljena amandmanima, za nas je apsolutno neprihvatljiva. Njemačka priča o Srebrenici, koja je osuđena za Holokaust, ali nikada za masovna streljana u Kragujevcu, Kraljevu i ostalim mjestima, gdje je ubijeno mnogo više Srba nego što je stradalo u Srebrenici. Kosponzor rezolucije je i Hrvatska, koja je u Drugom svjetskom ratu napravila genocid nad Srbima, Јevrejima i Romima, i nikad za to adekvatno nije kažnjena - poručio je Anđelković.