latinica  ћирилица
26/03/2024 |  16:56 | Autor: SRNA

Đokić: Poslovanje RiTE "Ugljevik" u nadležnosti uprava tog i matičnog preduzeća

Ministar rudarstva i energetike Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su pitanja vezana za rad i poslovanje Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" u direktnoj nadležnosti uprava zavisnog preduzeća RiTE "Ugljevik" i matičnog preduzeća, a to su akcionarska društva koja imaju svoje organe upravljanja i svoje uprave koje su odgovorne za njihovo poslovanje.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je rekao da je zatražio da se održi sastanak uprava matičnog preduzeća i zavisnog preduzeća RRiTE "Ugljevik" i taj sastanak će biti održan sutra.

Na sastanku, kome nije predviđeno da prisustvuje Đokić, biće razmatrana sva aktuelna pitanja vezana za poslovanje i sve probleme koji trenutno opterećuju RiTE "Ugljevik".

Đokić je podsjetio da je organizovao sastanak koji je održan 15. marta u prostorijama RiTE "Ugljevik" kom su prisustvovali uprava RiTE "Ugljevik", predstavnici matičnog preduzeća, predstavnici Sindikalne organizacije RiTE "Ugljevik" i predstavnici opštine i Skupštine opštine Ugljevik.

- Taj sastanak je bio nastavak sastanka koji je prije toga održan u Vladi Republike Srpske. Na sastanku održanom 15. marta su usvojeni zaključci i postignut je dogovor koji su prihvatili svi učesnici sastanka - naveo je Đokić.

Đokić je prethodno obavio razgovor sa predstavnicima kompanije "Komsar enerdži Republika Srpska" i oni su prihvatili inicijativu za organizovanje sutrašnjeg sastanka sa predstavnicima uprave RiTE "Ugljevik", na kome će se razgovarati o pitanjima međusobne saradnje između RiTE "Ugljevik" i kompanije "Komsar enerdži".

Prema njegovim riječima, ugovor o koncesiji za eksploataciju uglja 2013. godine sa kompanijom "Komsar enerdži Republika Srpska" zaključila je Vlada Republike Srpske, a nakon toga i anekse osnovnog ugovora. Nije ih, kaže, zaključilo Ministarstvo energetike i rudarstva niti on samoinicijativno, niti je za to imao ovlaštenja.

Đokić je naglasio da su osnovni ugovor i aneksi ugovora uvijek imali za cilj da se traži način realizacije osnovnog ugovora, odnosno izgradi novi blok termoelektrane. Naravno, kroz anekse ugovora obje strane, i Vlada Republike Srpske i kompanija "Komsar enerdži Republika Srpska", su nastojale da se zaštite od bilo kakvog jednostranog djelovanja.

Prema njegovim riječima, ugovor o koncesiji ne predstavlja nikakvu tajnu, a za njegovo objavljivanje je potrebna i saglasnost koncesionara.

Đokić je podsjetio da je svih prethodnih godina vidljivo i snažno podržavao i pomagao poslovanje RiTE "Ugljevik" na više načina, što je poznato svim upravama preduzeća do sada, kao i aktuelnoj upravi i da je do sada preduzet niz mjera na osnovu kojih se nastojala zaštititi RiTE "Ugljevik".

- Јedna od tih mjera je i realizacija projekta izgradnje postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u termoelektrani, čime je spriječeno ostvarenje evropskog plana da postojeća termoelektrana bude zatvorena još 2028. godine - naveo je Đokić za Srnu.

On je naglasio da je posljednja ekspertiza, koju su izradili Rudarski institut iz Bora i Institut "Nikola Tesla" iz Beograda, jasna podloga i smjernica koju, bez odlaganja i maksimalnim zalaganjem, uprava RiTE "Ugljevik" i uprava matičnog preduzeća trebaju realizovati.

- Na taj način, primjenom zaključaka iz ove ekspertize, će se osigurati rad svih zavisnih preduzeća u sistemu Elektroprivrede, pa i RiTE "Ugljevik" - istakao je Đokić.