latinica  ћирилица
26/03/2024 |  18:02 | Autor: SRNA

Јovanović: Odluka ništavna, Šmitom da sa pozabavi Savjet bezbjednosti

Bivši diplomata Živadin Јovanović izjavio je da je najnovija odluka Kristijana Šmita o izmjenama Izbornog zakona BiH pravno ništavna, ali da nevjerovatno da jedan čovek uzurpira nadležnosti ustavnih institucija zbog čega je krajnje vrijeme da se ovakvim ponašanjem pozabave Savjet bezbjednosti i neke druge međunarodne institucije kojima je stalo do principa zakonitosti, mira i stabilnosti u BiH
Živadin Јovanović - Foto: RTRS
Živadin ЈovanovićFoto: RTRS

Јovanović je istakao da je paradoks da čovek koji neovlašteno obavlja poslove visokog predstavnika još poseže za suverenim pravima Republike Srpske i cijele BiH, bar formalno.

- Smatram da su to ništavne odluke jer ih donosi samozvani visoki predstavnik. On može imati naloge svojih pretpostavljenih i imati inicijativu, ali takve odluke jednostavno nemaju pravnu osnovu - rekao je on.

Јovanović je naglasio da su Šmitove odluke prvo suprotne zdravom razumu, potom proceduri imenovanja visokog predstavnika, kao i ustavima BiH i Republike Srpske.

- U 21. vijeku pokušaj da jedan čovek uzurpira nadležnosti ustavnih institucija je nešto što se kosi sa zdravim razumom i sa osnovnim principima demokratskih uređenja država. BiH nije teritorija pod mandatom, pogotovo nije kolonija da neko ima ovlašćenja metropole, da neko postavlja, smjenjuje, ozakonjuje, proglašava zakone i bilo šta slično - naglasio je Јovanović.

On smatra da je nevjerovatno da neko na takav kabadahijski način, kao što rad Šmit sije haos u BiH.

U osvrtu na činjenicu da su lideri videćih stranaka u BiH pokuašali sami da postignu dogovor o Izbornom zakonu BiH i bili na putu rješenja Јovanović je rekao da Šmitu možda baš odgovaraju nesloga i otežan proces unutrašnje političkog dogovaranja u BiH.

- Možda oni i imaju interes da tako bude jer tako pod znacima navoda opravdava svoje postojanje i svoje imenovanje. Јa nemam druge riječi nego da je to paradoks koji verovatno u ovim napetim međunarodnim okolnostima prolazi nezapaženo jer možda neko rezonuje da ima i težih problema, ali kada budu zapazili posledice takvog ponašanja mnogi će se zgranuti otkuda i kako to - naveo je Јovanović.

On je ponovio da je OHR trebalo davno ukinuti jer nikada nije bila dio rješenja nego dio mehanizma za proizvodnju problema, nepovjerenja i teškoća svake vrste.

Njemački državljanin Kristijan Šmit, koji se predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, rekao je danas da je donio odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH s ciljem, kako kaže, podrške najavljenom procesu pristupanja BiH EU.