latinica  ћирилица
26/03/2024 |  18:07 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Saradnja da, ali ne ulazak BiH u NATO (VIDEO)

Dan nakon što je samoproglašeno Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a, članovi Stalnog odbora saglasili su se da stvore novi status za zemlje koje, kako su naveli, teže pridruživanju Alijansi i zvanično označe BiH, Ukrajinu i Gruziju kao kandidate za NATO. Iz Srpske stiže jasan odgovor – ostajemo vojno neutralni. BiH nije kandidat za NATO, niti će biti član ove Alijanse. To je u sjedištu NATO-a u Briselu, članovima Komiteta zamjenika stalnih predstavnika, prenio i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović. Saradnja sa ovim vojnim savezom je prihvatljiva, ali ne i članstvo BiH.
Zastava NATO-a (Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins) -
Zastava NATO-a (Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins)

Program reformi iz 2019. godine, dokument koji je usvojilo Predsjedništvo BiH kada je srpski član bio Milorad Dodik, temelj je odnosa BiH i NATO saveza - saradnja BiH sa vojnom alijansom može, integracija NE. To je, kaže zamjenik ministra odbrane Aleksandar Goganović, jasno predstavnicima NATO saveza. Svjesni su i da u BiH ne postoji politički konsenzus o pitanju NATO integracija.

- Njima je jasno da se o tome neće razgovarati dok se ne postigne politički konsenzus o tom pitanju, a svima je jasno da se srpski narod i Republika Srpska apsolutno se protive NATO integracijama - kaže Goganović.

Taj čvrsti stav Republika Srpska ozvaničila je još u oktobru 2017. godine kada je Narodna skupština, na prijedlog klubova poslanika SNSD, SP i SDS, usvojila Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske. Ponovio ga je danas predsjednik Milorad Dodik.

- BiH neće u NATO, imajući u vidu sadašnju proceduru i zakon po kojima Parlamentarna skupština treba, na bazi većine predviđenih za donošenje takvih odluka, da donese takvu saglasnost. Te saglasnosti nema i neće je biti. Mi ostajemo zajedno sa Srbijom vojno neutralni i BiH nije zemlja koja je kandidat za NATO, niti će biti članica NATO - istakao je Dodik.

Srpska ostaje pri politici vojne neutralnosti, što potvrđuju i zvanična dokumenta, saglasan i ministar unutrašnjih poslova Siniša Karan. NATO je bombardovao Srbe i to je dovoljno jasan razlog za odbijanje članstva u ovoj alijansi.

- NATO je bio na suprotnoj strani. Bombardovali su naš narod. Ako ništa, iz tih razloga imamo jedan veliki otpor. Ne možemo to zanemariti. Vojna neutralnost je strateško opredjeljenje i politika Republike Srpske - naveo je Karan.

A to znači samo jedno - saradnja sa NATO-om dolazi u obzir, a nikako pridruživanje i integracije u taj pakt. Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir ističe da je ovo stav Srpske koji se nikada neće promijeniti.

- Da biste ušli u NATO treba da se pokaže volja unutar same zemlje. U BiH ne postoji jedinstven stav, a samo tako se može ići prema bilo kakvoj vojnoj alijansi, pa tako i kada je riječ o NATO - dodao je Budimir.

Nikakve nove procedure koje se osmišljavaju ne mogu da negiraju unutrašnji stav Republike Srpske. Samim tim, to je i stav BiH kada je u pitanju integracija u NATO, jasno je poručeno iz Srpske.