latinica  ћирилица
26/03/2024 |  18:10 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Poslije napada u Moskvi, u Srpskoj pojačane mjere bezbjednosti na javnim mjestima (VIDEO)

Nema neposredne prijetnje od terorističkog napada u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, ali su sve policijske agencije preduzele preventivne mjere. Ovo su potvrdili ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan i ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić. U Republici Srpskoj pojačane su mjere bezbjednosti na javnim mjestima - posebno tržnim centrima, institucijama i školskim ustanovama.
Mjere bezbjednosti u Srpskoj - Foto: RTRS
Mjere bezbjednosti u SrpskojFoto: RTRS

Nakon terorističkog napada u Moskvi intenzivirana je i saradnja sa međunarodnim policijskim agencijama.

U Srbiji je pojačano i prisustvo patrola vojne policije na trgovima, tržnim centrima, željezničkim stanicama.

Pojačane su policijske patrole sa dugim cijevima u opštinama i gradovima u Srpskoj i BiH nakon terorističkog napada u Moskvi.

Bezbjednosna situacija je zadovoljavajuća, potvrdio je i ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Ipak, nakon terorizma u ruskom glavnom gradu, posebno u vrijeme kada traje izraelsko - palestinska kriza, sukobi u Ukrajini, mjere treba da budu podignute na viši nivo.

- Generalno gledajući navedena dešavanja u svijetu ne možemo u potpunosti isključiti terorističke aktivnosti na našim prostorima, iako ćemo konstatovati da trenutno ne postoji relevantni pokazatelji koji bi ukazivali na teroristički napad - rekao je Karan.

Pojačane su preventivne, ali ne i represivne mjere.

Nije isključeno da ovo što se desilo u Rusiji može biti povod nekim radikalnim grupama i pojedincima u BiH.

Takođe prijeti i migranska kriza što može predstavljati bezbjednosnu opasnost. Zato ništa se ne smije prepustiti slučaju.

- Sve bezbjednosne agencije preduzimaju određene mjere i radnje. Mogu isto tako da pohvalim i policije Republike Srpske i Federacije koje su preduzele odgovarajuće mjere i radnje. Već danas možemo vidjeti na ulicama širom BiH pojačano prisustvo pripadnika uniformisane policije - istakao je Nenad Nešić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara.

Iako u regionu, posebno na Kosovu i Metohiji, te Federaciji BiH postoje potencijalne terorističke ćelije, stručnjaci za bezbjednost smatraju da Srpskoj i Srbiji ne prijeti opasnost od terorizma zbog, kako kaže, politika koje vode.

- Upravo iz razloga što ove zemlje i njihove vlade ne vode politiku miješanja u neke druge države, nemaju nikakve osvajačke ili teritorijalne pretenzije, što i jeste glavni cilj obračuna postojećih terorističkih organizacija koje se na taj način svete ili reaguju prema sličnim vladama - naglasio je Miroslav Bjegović, profesor bezbjednosnih nauka i specijalista za terorizam.

Budnost službi ogleda se i u pojačanoj saradnji sa međunarodnim policijskim agencijama.

Razmjenjuju informacije u cilju sprečavanja novih terorističkih napada.

- Identigfikovali smo neka lica po plavoj potjernici, američkoj, koja se mogu dovesti u vezu sa terorizmom - dodao je ministar unutrašnjih poslova Srpske Siniša Karan.

Stručnjaci su saglasni da veća opasnost od eventualnog terorističkog napada prijeti zemljama zapadne Evrope.

Italija je uoči uskršnjih praznika pojačala mjere, a isto je učinila i Francuska.