latinica  ћирилица
26/03/2024 |  21:16 ⇒ 27/03/2024 | 07:34 | Autor: RTRS

EU nije zadovoljna: Kritika Šmitu zbog "nametanja" izmjena Izbornog zakona

Međunarodna supervizija nespojiva je sa evropskom budućnošću BiH, saopštio je portparol Evropske komisije Peter Stano.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Iz EU su podsjetili da je Kristijan Šmit danas odlučio da "izmijeni" Izborni zakon BiH.

EU podsjeća da bi "njegova izvršna ovlašćenja" trebalo da se koriste samo kao posljednja mjera protiv nepopravljivih nezakonitih akata.

- Evropska unija očekuje da vlasti BiH sprovedu potrebne reforme kako bi osigurale da se izbori provedu u skladu sa evropskim standardima primjenom OEBS/ODIHR-a i relevantnih preporuka Venecijanske komisije, te osiguraju transparentnost finansiranja političkih partija - istakao je Stano.

Stgano navodi da je EU izrazila snažnu preferenciju da Parlamenterna skupština BiH preuzme odgovornost i usvoji ove reforme, kao što su se lideri koalicije na nivou BiH obavezali da to urade na vrijeme za implementaciju tokom oktobarskih opštinskih izbora.

- EU naglašava da je opsežna međunarodna supervizija nespojiva sa evropskom budućnošću BiH i očekuje od svih aktera da se ponašaju odgovorno i pokažu uzdržanost u periodu koji je pred nama. Nakon odluke Evropskog savjeta da otvori pristupne pregovore, EU će nastaviti da radi sa vlastima BiH na napredovanju na evropskom putu - zaključili su u saopštenju.