latinica  ћирилица
27/03/2024 |  10:49 ⇒ 11:14 | Autor: SRNA

Klokić: Nametnutom odlukom BiH vraćena nekoliko koraka unazad

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić izjavio je da je nametnuta odluka Kristijana Šmita o tehničkim izmjenama Izbornog zakona vratila BiH nekoliko koraka unazad na evropskom putu.
Zlatan Klokić - Foto: RTRS
Zlatan KlokićFoto: RTRS

- Tačno je da je jedan od 14 ključnih prioriteta vezan za izmjene koje treba da dovedu do transparentnijih izbora, kako je to navela Evropska komisija, ali svako rješenje koje se nameće nije dobro – bilo da dolazi od nekog ko jeste visoki predstavnik, a pogotovo ne od čovjeka koji nema legitimitet da nameće takve odluke - rekao je Klokić.

On je podsjetio da Šmita od dana njegovog dolaska Srpska ne priznaje jer nije izabran u skladu sa relevantnom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN i nema legitimitet da se predstavlja onako kako to trenutno čini, naglasivši da je potrebno vratiti domaćim političarima da oni odlučuju o svojoj sudbini i da oni donose rješenja.

Klokić je precizirao da se ta rješenja odnose i na izborni zakon, kao i na sve ostale ključne prioritete koje je Evropska komisija rekla da BiH treba da ispuni.

On je za Srnu rekao da neki smatraju da BiH i dalje treba da bude protektorat, da ispunjava želje određenih stranaca, da se uređuje po njihovoj želji i volji, a ne po volji naroda.

- U ovom slučaju imate situaciju u kojoj Šmit, koji je nelegitiman, nameće određene odluke i, ma koliko one bile tehničke, one su katastrofalne za evropski put BiH - dodao je Klokić.