latinica  ћирилица
27/03/2024 |  13:02 | Autor: RTRS

Đurđević: Suludo i apsurdno prepustiti izborni proces Šmitovoj volji

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević rekao je da je suludo i apsurdno prepustiti izborni proces u BiH slobodnoj volji jednog stranca, nelegalnog Kristijana Šmita, koji pokušava da umjesto građana i njihovih legitimno izabranih predstavnika izmijeni Izborni zakon BiH i time pogazi evropske vrijednosti o kojima svakodnevno govori.
Aleksandar Đurđević - Foto: RTRS
Aleksandar ĐurđevićFoto: RTRS

- Principijelno gledano, nijedna odluka samozvanog visokog predstavnika u ovom trenutku ne može se uzeti kao relevantna, pa tako i ova kada su u pitanju izbori - rekao je Đurđević.

Prema njegovom mišljenju, nepodnošljive postaju neokolonijalne stege koje BiH u 21. vijeku i dalje ima u vidu samozvanog visokog predstavnika, stranaca koji žele da utiču na izborni proces, te nelegalnog sudskog procesa protiv demokratski izabranog predsjednika Republike Srpske.

On ističe da se, uprkos svim naporima BiH da krene putem evropskih integracija, bonskim ovlaštenjima i instalisanim pravosuđem, uporno sprečava njena samoodrživost i razvoj.

- Јedini način da se suprotstavimo ovom pravnom i političkom nasilju jeste da budemo jedinstveni, i tu mislim na sve političke predstavnike bez obzira odakle dolaze, jer ovo nije ni mjesto ni vrijeme za bilo kakve podjele - smatra Đurđević.

On je upozorio da se ne smije dozvoliti da bilo koji strani faktor na ovakav način utiče na život građana Republike Srpske.

- Reforme mogu da se donose ukoliko su zasnovane na razgovoru i dogovoru legitimnih predstavnika sva tri konstitutivna naroda u BiH, a ne po nalogu okupatorskih vlasti - istakao je Đurđević u pisanoj izjavi medijima.