latinica  ћирилица
27/03/2024 |  17:37 ⇒ 18:05 | Autor: SRNA

Novaković Bursać: Prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope je kršenje međunarodnog prava sa dalekosežnim posljedicama

Politički komitet Savjeta Evrope preliminarno je podržao mišljenje u kome stoji podrška za prijem samoproglašenog Kosova u ovu evropsku organizaciju, potvrdila je član delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i delagat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać.
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (Foto:  EPA/RAINER JENSEN) -
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (Foto: EPA/RAINER JENSEN)

Za ovu odluku glasali su predstavnici 31 zemlja, a protiv su bili članovi delegacija BiH Snježana Novaković Bursać, Crne Gore Maja Vukićević i Srbije Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić.

U obraćanju na vanrednoj sjednici Komiteta za politička pitanja i demokratiju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je sazvana zbog razmatranja zahtjeva takozvanog Kosova za prijem u Savjet Evrope, Bursaćeva je izjavila da bi prijem samoproglašenog Kosova u Savjet Evrope značio kršenje kako međunarodnog prava, tako i prava pojedinca i uticao na buduću arihtekturu Evrope.

- Svjedoci smo svakodnevnog nasilja, grubog kršenja osnovnih prava srpskih stanovnika u samoprogalašenom Kosova koji žive u getima, čak i bez slobode kretanja - navela je Bursaćeva.

Ona je ukazala na činjenicu da je u 2023. godini na Kosovu i Metohiji bilo 179 isključivo etnički motivisanih napada, od čega 14 napada na tjelesni integritet uz upotrebu oružja, noža ili tjelesne sile, a četiri su bila protiv djece.

- Iako se kosovska administracija u raznim dokumentima deklarativno zalaže za poštivanje standarda zaštite ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava, situacija na terenu oslikava stvarnu namjeru - da se oni ne provode - navla je Bursaćeva, koja je odnedavno potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

Ona je navela da su napadi na srpski jezik samo jedan od primjera loših namjera vlasti na samoproglašenom Kosovu koje nedoličnom upotrebom jezika šalju jasnu poruku srpskoj zajednici da tamo nije dobrodošla, te da su međunarodni standardi samo slova na papiru.

- Ovi napadi na jezik pripadaju kontekstu reinterpretacije kulturnog naslijeđa i istorijskih činjenica, što uključuje devastaciju grobalja, crkvenih dobara, srpskih kuća i natpisa, izmišljanje činjenica o porijeklu kulturnih materijalnih dobara koja neporecivo pripadaju srpskom narodu i osnova su srpskog identiteta - naglasila je Bursaćeva.

Prema njenim riječima, na terenu se, takođe, vidi namjera prištinskog režima da ograniči prava srpskog stanovništva i Srpske pravoslavne crkve, do nivoa direktne uzurpacije imovine, prekida toka novca, direktnog zastrašivanja, neosnovanog pritvaranja, napada na fizički integritet, a sve s ciljem eliminacije srpskog stanovništva sa tog dijela njihove sopstvene zemlje i stvaranja etnički čiste teritorije ili druge etnički čiste albanske države.

Bursaćeva je upozorila da se ne smije žmuriti na stvari koje se događaju na Kosovu, gdje ljudi žive u getima bez osnovnog prava na kretanje, bezbjednost, obrazovanje, socijalna davanja i da je to "krivi put".

Ona je podjetila da Kosovo kao nezavisnu državu nisu priznala dva najvažnija politička sistema za evropski kontinent - UN i EU.

- Među brojnim drugim državama članicama UN, ni BiH nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu, te se ta činjenica neće promijeniti ni u budućnosti, upravo zato što smo svjesni i mi u BiH, ali i međunarodna zajednica u cjelini šta kršenje međunarodnog prava i narušavanje suvereniteta bilo koje od članica UN može značiti za mir i stabilnost regije, ali i Evrope - navela je Bursaćeva.

Ona je ukazala da ova organizacija, ali i svi danas ovdje prisutni, moraju biti svjesni što ovaj slučaj, koji mnogi sa pravom nazivaju presedanom, može izazvati u pogledu buduće arhitekture evropskog kontinenta i cjelovitosti drugih zemalja, a sigurno će imati dalekosežne posljedice.

- Ne možemo poreći svoju odgovornost u ovom procesu slabljenja Evrope - rekla je Bursaćeva.

Ona je konstatovala da kršenje prava pojedinaca, ignorisanje međunarodnog prava i primjena dvostrukih standarda nisu dobro sredstvo za postizanje željenog cilja.

Odluku o prijemu samoproglašenog Kosova donosi Savjet ministara sastavljen od ministara spoljnih poslova zemalja članica, a pitanje prijema će se razmatrati i na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope u aprilu.