latinica  ћирилица
27/03/2024 |  21:14 ⇒ 21:16 | Autor: RTRS

U prijedorskoj Galeriji "Sreten Stojanović" promovisana knjiga "Od Detlaka do Ist Rivera" (FOTO)

U prijedorskoj Galeriji "Sreten Stojanović" promovisana je knjiga "Od Detlaka do Ist Rivera", autora Sredoje Novića. Knjiga je autobigrafsko djelo, koja govori o burnim socijalnim političkim i ekonomskim dešavanjima na ovim prostorima u kojima je autor i sam učestvovao.
Promocija knjige "Od Detlaka do Ist Rivera" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Od Detlaka do Ist Rivera"Foto: RTRS

Na ideju da napiše knjigu i ostavi, kako kaže, "nešto iza sebe", autor je došao na nagovor porodice. Knjiga je prikaz najzanimljivijih detalja iz Novićeve bogate karijere, ali isto tako, priča o tome kako je zdrava ambicija jednog dječaka iz Detlaka dovela do Njujorka i Ist Rivera.

- Ideja je bila prije svega što sam bio pod nekom vrstom porodičnog pritiska prije svega kćerki i supruge, ali i cijele porodice, da ostavim nešto iza sebe nakon toliko godina života i rada, a bavio sam se mnogo važnim i bitnim pitanjima - priča autor Sredoje Nović.

Knjiga se sastoji iz tri dijela, poetsko-književnog, faktografsko-političkog, i trećeg, koji predstavlja prikaz onoga šta su drugi ljudi rekli o samom autoru.

Promocija knjige "Od Detlaka do Ist Rivera" (foto: RTRS)

O Novićevoj knjizi, ali i poznanstvu s autorom, govorio je i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan. U ovom djelu, kaže Karan, čitaoci neće upoznati samo porodicu Nović, već prikaz društva na ovim prostorima posljednjih 60 godina.

- Onu poruku koju on nama daje, vrijednosti koje svaki čovjek ponese iz svoje porodice, zapravo ako primijentite te vrijednosti i kroz poslove koje radite, sigurno nećete pogriješiti, a to su one najljepše vrijednosti koje može prenijeti otac i majka - rekao je Siniša karan, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Sredoje Nović trenutno obavlja funkciju delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Bio je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, ministar civilnih poslova u Savjetu ministara i direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH.