latinica  ћирилица
28/03/2024 |  14:28 ⇒ 14:50 | Autor: RTRS

Papović: Šmitove nelegalne odluke - pucanj u demokratiju

Nelegalna odluka nelegalnog visokog predstavnika dijela međunarodne zajednice u BiH predstavlja pucanj u demokratiju, skrnavljenje osnovnih ljudskih prava i sloboda, te znači prepravljanje volje slobodnog čovjeka i birača, rekao je predsjednik Prve SDS Rajko Papović na konferenciji za novinare u Banjaluci.
Prva SDS - Foto: RTRS
Prva SDSFoto: RTRS

Papović je naglasio da ova stranka snažno stoji uz svoj narod i legalne institucije vlasti u Republici Srpskoj.

- Posebno snažno stojimo uz predsjednika Republike Srpske, koji je na meti stranaca jer se suprotstavio nasrtajima pojedinaca koji žele na sve načine da po svom receptu ubrzaju završetak procesa u BiH. Međutim, previše su se zaigrali i sigurno je da neće uspjeti u svojim namjerama - rekao je Papović.

Generalni sekretar Prve SDS Goran Savić rekao je da Republika Srpska treba da sprovede izbore shodno zakonu koji će donijeti institucije Srpske, ukoliko bude sprovedena odluka nelegalnog visokog predstavnika.

- Ukoliko prihvatimo nelegalne odluku o izmjenama Izbornog zakona BiH, nelegalnom visokom predstavniku dajemo legitimitet da donese bilo kakvu sličnu odluku na štetu Republike Srpske i njenih građana - poručio je Savić.

Potpredsjednik Prve SDS Rajko Knežević rekao je da se srpskom narodu ponovo prijeti i da na to Srbi ne smiju ostati nijemi.

- Posebno boli prijetnja nelegalnog visokog predstavnika da od njega zavisi opstanak Srpske i da je on njen garant, odnosno njenog postojanja, što znači da može biti i drugačije. Istorija se ponavlja i negdje u ovo vrijeme 1941. godine dolazile su iste prijetnje Srbima, samo od njegovih djedova - rekao je Knežević.