latinica  ћирилица
28/03/2024 |  15:36 ⇒ 17:27 | Autor: RTRS

U Banjaluci Međunarodni naučni skup "Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti" (VIDEO)

Fakultet bezbjednosnih nauka, domaćin je Međunarodnog naučnog skupa "Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti". Gotovo 50 radova iz šest zemalja, predstavljeno je na skupu sa jednim zadatkom - dati odgovor na koji način reagovati u kriznim bezbjednosnim situacijama.
Fakultet bezbjednosnih nauka u Banjaluci - Foto: RTRS
Fakultet bezbjednosnih nauka u BanjaluciFoto: RTRS

Od brojnih bezbjednosnih izazova, terorizam je u centru paže akademske zajednice, ali i onih koji se u praksi bave pitanjem bezbjednosti.

Kod nas, na sreću, osam godina nije bilo terorističkih napada - poruka je domaćina skupa.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske činilo je dosta poteza i mjera da se nama od napada u Zvorniku nije dogodio teroristički napad. Mislim da i s druge strane, iza entitetske linije postoje veliki napori i policije i službi bezbjednosti da se to više kod nas u BiH ne dogodi - rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

O taktičkoj saradnji i strateškoj borbi između Rusije i Turske na Balkanu, u svom naučnom radu, bavila se Darina Grigorova, profesor istorije na Istorijskom fakultetu "Sveti Kliment Ohridski" u Sofiji.

- Mislim da će rezultirati svakako time da će Turska biti neutralna zato što Rusija ima veoma dobre taktičke namjere. Јedini faktor koji štiti Balkan od Turske i Amerike, to je upravo Rusija - jasna je Grigorova.

Internet i društvene mreže takođe su prijetnja bezbjednosti i bezbjednosni izazov.

- Na fin način to rade određene službe. Tu je važna uloga i moderatora tih mreža i time se bez ispaljenog metka mogu mijenjati režimi, osvajati tržišta i drugo. To je veoma značajan faktor koji inače ne doživljavamo na taj način - naveo je Stevo Јaćimovski, redovan profesor u penziji Kriminalističko-policijskog univerziteta u Beogradu.

Od gotovo 50 radova, na temu "Savremeni izazovi i prijetnje bezbjednosti", najviše ih je stiglo iz Ruske Federacije - čak 16.