latinica  ћирилица
29/03/2024 |  15:42 | Autor: SRNA

Mazalica: Čuvamo Ustav i ispunjavamo uslove za ulazak u EU

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je da usvojeni Nacrt izbornog zakona Republike Srpske ima ustavni osnov, dok Izborni zakon BiH nije usklađen sam sa sobom, te da Srpska na ovaj način štiti Ustav i zakone.
Srđan Mazalica - Foto: RTRS
Srđan MazalicaFoto: RTRS

- Sada to ispravljamo tako što će Republička izborna komisija sprovoditi i one izbore koje uređuje naš izborni zakon Republike Srpske, a do sada ih je sprovodila Centralna izborna komisija /CIK/ BiH - naveo je Mazalica.

On smatra nedopustivim da CIK BiH postavlja članove biračkih odbora u Republici Srpskoj, te dodaje da će to i dalje raditi organi Republike Srpske, odnosno opštinske i gradske izborne komisije.

- Naravno da ne priznajemo nametnuti Šmitov zakon i nećemo dozvoliti da ni za izbor člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske CIK postavlja članove biračkih odbora - istakao je Mazalica.

On je ukazao da je predloženi zakon u Narodnoj skupštini Republike Srpske usklađen sa preporukama OEBS-a - Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/.

- Ostavili smo prostor za tehnička usavršavanja izbornog procesa s ciljem veće transparentnosti i poštenih izbora, čime ispunjavamo prioritet broj jedan od onih 14 prioriteta Evropske komisije. Čuvamo Ustav, usklađujemo međusobno neusklađene zakone i ispunjavamo uslove za pristupanje EU - istakao je Mazalica.

On je dodao da se Srpska suprotstavila intervencionizmu i da je to njena snaga.

- Šmita niko ne pita, njega se niko ne boji, za njega granica postoji - poručio je Mazalica.

On je podsjetio da postojeći Izborni zakon Republike Srpske uređuje izbor predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, poslanika Narodne skupštine Republike Srpske i delegata Vijeća naroda, odbornika gradske skupštine, odbornika skupštine opštine, gradonačelnika, načelnika opština, članova savjeta mjesne zajednice, imenovanje organa za sprovođenje izbora i finansiranje izbora i izborne kampanje.

"Izborni zakon BiH, onako kako je navedeno u njegovom prvom članu, uređuje samo i isključivo izbor članova i delegata Parlamentarne skupštine BiH i članova Predsjedništva BiH, a utvrđuje principe za ostale nivoe vlasti", naveo je Mazalica.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je rano jutros Nacrt izbornog zakona kojim je uređeno da izbore za organe vlasti u Srpskoj sprovodi Republička izborna komisija, gradske, odnosno opštinske izborne komisije i birački odbori koje će imenovati nadležni organi Republike Srpske.

Narodna skupština usvojila je i zaključke da će zajedno sa nadležnim institucijama i organima Srpske preduzeti potrebne mjere da bi se zaštitila prava i slobode građana i neutralisala posljedice protivustavnog djelovanja na teritoriji Srpske.