latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:05 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Savez opština i gradova: Problemi u funkcionisanju zbog pada prihoda (VIDEO)

Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske razmatralo je Izvještaj o Finansiranju lokalnih zajednica u 2023. godini ističući da je bilo određenih problema zbog pada prihoda od indirektnih poreza. Razmatrana su pitanja vezana za funkcionisanje civilne zaštite, kao i primjena Odluke o najnižoj plati u 2024. godini.
Savez opština i gradova Republike Srpske - Foto: RTRS
Savez opština i gradova Republike SrpskeFoto: RTRS

- Imaćemo jednu tačku koja se veže za civilnu zaštitu u Republici Srpskoj. Tu nam je direktor civilne zaštite Republike Srpske sa njim ćemo razgovarati i mislimo da će biti akcenat na onome što se odnosi na prikupenjena sredstva od naknade za zaštitu od požara. Imamo situaciju da već je jedan duži period u Republici Srpskoj ta sredstva akumulirana na račun civilne zaštite i nisu baš usmjeravana prema onim kritičnijim lokalnim zajednicama, a najkritičniji mislim na one od rizika od požara - naglasio je Ljubiša Ćosić, predsjednik Saveza opština i gradova Srpske.

Goran Karadžić, načelnik opštine Čajniče, kaže da je podnešena inicijativa prema Vladi zbog odluke o povećanju najniže plate u Srpskoj.

- Podnijeli smo jednu inicijativu preko Saveza opština i gradova prema Vladi i nadležnim ministarstvima koja su odnosi se na odluku Vlade o najnižoj plati u Republici Srpskoj. Nas i male opštine je pogodila ta stvar i mi koji imamo male budžete nismo u mogućnosti to da ispratimo - poručio je Karadžić.