latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:10 ⇒ 22:43 | Autor: sputniknews.com

Uhapšen deveti osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi

Basmanski sud u Moskvi uhapsio je devetog osumnjičenog u slučaju terorističkog napada u "Krokus siti holu" Nazrimada Lutfuloja, javio je reporter Sputnjika iz sudnice. On je djelimično priznao krivicu.
Policija u Moskvi (Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV) -
Policija u Moskvi (Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV)

- Zahtjev istrage je zadovoljen i Nazrimadu Lutfuloju je određen pritvor do 22. maja - saopštio je sudija Timur Vahramejev.

Protiv njega je podignuta optužnica po članu 205 Krivičnog zakonika Rusije (teroristički napad).

Kako se navodi, 24.godišnji Lutfuloj je rodom iz Tadžikistana i živio je u hostelu nedaleko od metro stanice "Ščelkovska" u Moskvi. Policija ga je privela 23. marta uveče kod zgrade "Krokusa".

U napadu na posjetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 140 osoba. Federalna služba bezbjednosti Rusije saopštila je da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 lica, uključujući četvoricu terorista. Teroristi, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su bijelim "renoom" pokušavali da pobjegnu u Ukrajinu. Sud u Moskvi odredio im je pritvor do 22. maja.

Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to djelo prijeti im doživotna robija. Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u "Krokus siti holu", a stručnjaci ocjenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.