latinica  ћирилица
29/03/2024 |  16:39 ⇒ 17:57 | Autor: RTRS

NSRS kao odgovor na nametanje nelegalnog Šmita usvojila Nacrt o Izbornom zakonu (VIDEO)

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je, na posebnoj sjednici, Nacrt zakona o Izbornom zakonu Republike Srpske, kao odgovor na nametanja nelegalnog Kristijana Šmita.
Dodik na posebnoj sjednici NSRS - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik na posebnoj sjednici NSRSFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Prema nacrtu ovog zakona, Republička izborna komisija, sa sjedištem u Banjaluci, bila bi nadležna za sve izbore koji se provode na teritoriji Republike Srpske. Za nacrt ovog zakona glasalo je 46 poslanika, niko nije bio protiv. Sedam poslanika bilo je uzdržano. Usvojena je i Informacija o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu, sa aspekta posljedica na Republiku Srpsku, kao i 10 zaključaka. Između ostalog - "kolonijalnoj upravi" dat je rok od sedam dana da poništi sve odluke Kristijana Šmita.

Predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama uputiće određene aktivnosti u parlamentarnu proceduru u skladu sa usvojenim zaključcima Narodne skupštine.



- Ovaj zakon je pravljen temeljito, dugo i kvalitetno urađeno. Daje potpuni integritet izbornom procesu. Vjerujem da kroz javnu raspravu i svih nas, učešćem svih političkih partija jer ovo je pitanje svih nas, ovaj Zakon treba da bude usvojen jednoglasno - istakao je šef Kluba odbornika SNSD-a u NSRS Igor Žunić.

Kako poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić navodi, sve odluke koje je donio Šmit, da se proglase nevažećim, te da se zabrane u Službenom glasniku BiH. 

- Ako se postupi po ovim našim zaključcima onda neće biti potrebe za donošenjem našeg republičkog Zakona - navodi Vujičić.