latinica  ћирилица
29/03/2024 |  18:05 ⇒ 19:16 | Autor: RTRS

Vučić: Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti u Palati "Srbija".
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug, MARKO ĐOKOVIĆ) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug, MARKO ĐOKOVIĆ)

"Nalazimo se u izuzetno teškoj političkoj situaciji"

Vučić je rekao da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj političkoj situaciji.

- Ovoga puta, plašim se, zaista ne svojom krivicom, već zbog geopolitičke situacije plaćamo visoku cijenu - istakao je Vučić.

Riječ je, navodi, o sveukupnom pritisku zbog naše vojne neutralnosti, zbog odnosa prema sukobu u Ukrajini i pozicije da osuđujemo napad na suverenu zemlju, ali se ne pridružujemo sankcijama.

Treći razlog je, istakao je, da zapadne zmelje osećaju veliki pritisak zbog napredovanja ruskih snaga i mogućih budućih političkih poruka iz Moskve koje se zasnivaju na onome što se naziva "kosovski presedan". 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je najavio da će se u roku od 48 časova obratiti građanima i odgovoriti na sva politička pitanja.

"Mir je prioritetni interes Srbije, ali je sloboda ono bez čega ne može"

Vučić je rekao da je mir za Srbiju prioriteni interes, ali i da je sloboda ono bez čega Srbija ne može, i čime se ponosi.

- Od dolaska Aljbina Kurtija na vlast imali smo 494 etnički motivisana napada, a prije toga svega 180 napada više, što pokazuje da se broj napada od dolaska na vlast Kurtija duplirao - rekao je Vučić.

Predsejdnik Srbije kaže da su međunarodni predstavnici navodno uvodili sankcije Prištini, ali kako kaže, Priština je i pored toga učestvovala na apsolutno svim međunarodnim forumima koje su organizovale zapadne zemlje.

- Ne postoji nijedan forum na koji Priština nije pozvana. Zatim su ih kaznili viznom liberalitacijom, zatim učešćem u Političkom savjetu NATO-a, a to je agresija na našu zemlju. Kaznili su ih pokretanjem inicijative za prijem u Savjet Evrope, iako Kosovo ne samo za nas već i za pet zemalja članica EU Kosovo nije država - istakao je Vučić.

Predsjednik Srbije kaže da je na svim sastancima sa velikom petorkom ponovljano da je suštinska obaveza Prištine formiranja Zajednice srpskih opština.

- A onda se izvjestilac Dora Bakojami naprasno se  sjetila da za preporuku za prijem u Savjet Evrope za Prištinu nije važna ni eksproprijacija zemljišta na sjeveru Kosova, ni ZSO već, samo vraćanje zemljišta manastiru Dečani - rekao je Vučić.

"Progon Srba brutalno pripremljen, čujemo organizovano ćutanje"

Vučić je rekao da je progon Srba sa sjevera Kosova i Metohije brutalno pripremljen.

- A sa druge strane čujemo organizovano ćutanje. Namjerno sam to tako rekao, iako je kontradiktorno. Organizovano ćutanje se nevjerovatno glasno čuje - istakao je Vučić.

"Dan poslije usvojene rezolucije o Srebrenici tražili bi ukidanje Republike Srpske" 

Јasno je da bi dan kasnije nakon usvojene rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN zapadni moćnici izašli sa težnjom da po njima "genocidne tvorevine" ne mogu postojati, rekao je Vučić tokom svog obraćanja javnosti.

"Uskoro sastanak sa Si Đinpingom"

Vučić je izjavio da uskoro očekuje i nada se susretu, iako ne može da kaže kada, sa predsjednikom Kine Si Đinpingom.

"Rast BDP-a veći od predviđenog"

Vučić je naveo da je prema fleš procijeni februarskog brutog domaćeg proizvoda, ostvaren rast od 5,9 odsto, što je 0,8 odsto bolje od onoga što se očekivalo.

- To znači da je u prva dva mjeseca prosečan rast 4,9 do 5 odsto. Vjerujemo da će zbog remonta rafinerije biti nešto manje u martu, ali se završava krajem marta, pa će april biti u redu sasvim - napomenuo je Vučić.