latinica  ћирилица
02/04/2024 |  15:39 ⇒ 15:57 | Autor: SRNA

Kojić: PS BiH ne može da naređuje Srpskoj, FBiH i Brčko distriktu

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić usprotivio se poslaničkoj inicijativi Denisa Zvizdića da se od entitetskih i vlade Brčko distrikta zatraži da pripreme izmjene krivičnih zakona kojima bi se bahata vožnja definisala kao posebno krivično djelo, ističući da je ovo u suprotnosti sa Poslovnikom Predstavničkog doma i nadležnostima Parlamentarne skupštine.
Predstavnički dom PS BiH - Foto: SRNA
Predstavnički dom PS BiHFoto: SRNA

- Svi smo za to da se bahata vožnja prevenira strožim kaznama, ali sporno je što se parlament zloupotrebljava - rekao je Kojić.

Ističući da ne treba dozvoljavati da ovakve inicijative dođu na dnevni red, Kojić je rekao da niko ne sprečava Zvizdića da njegove stranačke kolege da to urade u Parlamentu Federacije BiH niti da kaže nekome u Narodnoj skupštini Republike Srpske da se takvo nešto uradi.

- Treba da znate da paušalno mijenjanje odredaba krivičnog zakona proizvodi značajan disbalans u sistemu kažnjavanja. Ne možete za lakše krivično djelo propisati višu kaznu nego za neko teže - upozorio je Kojić.

On je rekao da o ovakvim temama treba da se bave stručna lica, odnosno nadležne policije, tužioci i sudovi treba da daju stručan i adekvatan odgovor.

- Ne može da se za lakše krivično djelo propiše teža kazna nego za neko ubistvo - objasnio je Kojić, komentarišući Zvizdićev prijedlog da se bahata vožnja sankcioniše sa tri godine zatvora.

Kojić je zamolio da ubuduće ovakve tačke ne dolaze na dnevni red Predstavničkog doma, podsjećajući da poslanici nemaju pravo da nalažu bilo kome, niti da traže od bilo koje vlade, entitetske ili Brčko distrikta da uđe u izmjene zakona.

On je naveo da je ubijeđen da Policija Republike Srpske sa nadležnim tužilaštvima prati ovakve i slične pojave i da će putem Ministarstva pravde Srpske predložiti dopune ili izmjene krivičnog zakonodavstva u skladu sa kompletnim normama kažnjavanja.

- Bavimo se onim što je nadležnost Parlamentarne skupštine - poručio je Kojić.

Prethodno je Zvizdić obrazložio da ovom inicijativom predlaže da Predstavnički dom zatraži od vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta da u roku od 60 dana od usvajanja ovog dokumenta pripreme izmjene entitetskih krivičnih zakona i Krivičnog zakona Brčko distrikta kojim će se kao posebno krivično djelo definisati "obijesna vožnja u drumskom saobraćaju".

Zvizdić je rekao da je cilj inicijative da se pojača prevencija u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, posebno ako učesnik teško krši zakon, vozeći pijan ili pod uticajem droge, čime izaziva opasnost po život drugih, za šta predlaže kaznu zatvora od tri godine.

- Riječ je o društvenom problemu koji se neće riješiti sam od sebe, potrebno je strož kažnjavanje - ocijenio je Zvizdić.

On je naveo da se godišnje u BiH bilježi više od 30.000 saobraćajnih nesreća, od kojih 25 odsto sa poginulim ili teško povrijeđenim, po čemu BiH u Evropi zauzima neslavno prvo mjesto kada je riječ o udesima i broju poginulih u odnosu na dužinu puteva.

Saša Magazinović iz SDP BiH ocijenio je da se godinama kada je ovo pitanje ništa ne popravlja i ocijenio da treba da se nešto pokrene u tom smislu.

U okviru ove tačke dnevnog reda došlo je do rasprave između Mladena Bosića iz SDS-a, koji je rekao da je očekivao da danas, nakon zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske neće ni biti ni sjednice Predstavničkog doma i Kojića koji je ocijenio da Bosić nije ni pročitao skupštinske zaključke i da licemjerno pokušava da ih zloupotrijebi.

- Mi vodimo odgovornu politiku, a vi demagošku - naglasio je Kojić.

U raspravu se uključio i Darko Babalj, kojeg je predsjedavajući Predstavničkog doma Nebojša Radmanović opomenuo da se ne drži dnevnog reda i vodi ličnu raspravu, zbog čega je zatražio da mu se isključi mikrofon.